Svaret på gåtan – Lječilište Brestovac

Kanske minns några av er den här bilden:

Eller den här texten från min första tid här och från mitt första och hittills enda ”besök” på berget Medvednica. Möjligen är det ingen av er som undrar längre över de här ruinerna, för hur länge orkar man undra man över något som egentligen inte angår en, något som inte är en del av ens liv. Jag hade själv nästan slutat fundera över saken, men så nämnde jag det i ett samtal med Draženka härom dagen. Hon visste först inte vad jag pratade om för ”moderna ruiner” på Medvednicas sluttning, men sedan började hon rota i saken och fann att det rörde sig om det som blivit kvar av ett sanatorium från början av 1900-talet som övergivits någon gång i mitten av århundradet. Det är alltså inte förstört av krig, utan hela det stora byggnadskomplexet har under årtionden av övergivenhet vittrat och vittrat för att slutstadiet bli en lekplats för idkare av graffiti och paint-ball. Så här fint såg det en gång ut:

Och här en ännu vackrare bild:

Och här finns en bloggtext om sanatoriet och dess historia. Den är visserligen på kroatiska, men några av er kan kanske det språket mer eller mindre och dessutom finns det rätt många bilder till texten.

13 kommentarer till “Svaret på gåtan – Lječilište Brestovac”

 1. Great job, Bodil! And the link to the text about Brestovac is also very good. What I also find fascinating about that place is that they had a library there, a movie theater, a dairy, a bakery, a pig farm…a greenhouse. What a shame that they completely abandoned the place!

 2. Karin,
  jag ser nu i din ena kommentar (nr 3 uppifrån) att du säger: ”Gammalt sanatorium”. Grattis, men så är du ju arkitekt.

  Draženka,
  thanks for the translation/the summary of the Croatian text!

 3. No problem! The text also says how at some point they thought they would convert it into an old people’s home but finally decided not to do anything about it.
  And there is also this story that I told you about, how behind Dr Milivoj Dežman’s idea to build the hospital was his love for this actress, Ljerka Šram, she suffered from TB.

 4. Ja, det här var väl ett slags gutta cavat lapidem-historia. Trägen vinner, alltså (även om trägen just höll på att tappa sugen).

 5. På sätt och vis, ja. För övrigt tror jag att just sanatorium har haft en tendens att förfalla, eftersom de ofta placerats så där lite avskilt och när de inte behövdes längre så fanns ingen annan verksamhet som kunde överta byggnaderna. Många har säkert rivits.

 6. Agneta,
  tack för länkarna till Broby santorium!

  PS Här under pausträdet finns också en sanatorietext, en mycket sorglig text om ett litet barn som dog på kustsanatoriet i Varberg i början av trettiotalet: Här.

 7. Namnet Medvednice måste ha med björnar att göra, på tjeckiska heter björn ”medved” (med = honung, ved = en form av veta; medved = den som vet var honung finns). Så har jag i alla fall fått det förklarat för mig. En gång var jag i Zagreb (tågbyte på sträckan Dubrovnik-Wroclaw). Häromdagen funderade jag över vilken gubbe som stod staty utanför centralstationen i Zagreb och nu fick jag veta det, Tomislav.

 8. Hej Per!
  Jo, nog är det ett björnberg – till namnet i alla fall. Det du säger påminner mig om ett björn- och honungssamtal som utspann sig här för några år sedan. Se här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *