Cooltura

Cooltura är en fantasifullt inredd lokal för drickande av kaffe, te, öl, vin och rakija här i mitt kvarter. Simpa är vardagsstället, dit jag går mest, men vill jag vara lite ”flashigare” och modernare går jag till Cooltura. I dessa dagar med försommarvärme har uterummen på båda sidor om den smala gatan Pašmanska öppnats och det är fullt med folk från morgon till kväll. Och nyss var jag där med Nilla och Miki, efter en fantastisk eftermiddag hemma hos Vesna med bosniskt kaffe och turkisk konfekt och schäfern Hajdi och Đurđica och Zora. Möblerna gungade, bollarna studsade och Hajdi och Miki flög från hörn till hörn. Då och då kom något av Vesnas barnbarn in och sa något och klappade hundarna. Men efter det satt vi som sagt en stund på Cooltura, Nilla, Mik och jag.

1IMG_1024

Och där slog vi oss ner under ett genombrutet magiskt tak och drack vin och gemišt och Miki var än stillsam än orolig på jakt efter hål att smita ut genom.

2IMG_1023

3IMG_1012

Läs mer

Ringdans

Turerna i svenska akademiens ringdans blir alltmer skruvade. Jag hör röster sjunga ”Bro, bro breja…ingen slipper här fram, här fram…” och jag ser de bortsållade från ”hela havet stormar” försvinna en efter en. Någon talar om vem som har varit sämst på något på flera hundra år. Andra tycker att kvinnor har det svårt i akademien och vill hjälpa till med yviga rosetter. Sådant löser ju av hävd stora problem.

Jag talar långt från den ångande grötgrytan med människor som undrar vad som egentligen pågår däruppe i norr. En elev till mig i Sarajevo skriver lite sorgmodigt så här:

Den ex-jugoslaviske och bosniske författaren Ivo Andrić, som jag mycket tycker om, fick Nobelpriset i litteratur 1961. Vi var mycket stolta över priset då, men nu känns det som det förlorat en del av sitt värde.

1Mehmed_Pasa_Sokolovic_Bridge_Visegrad_1900

Läs mer

Tre bilder från Ljubljana

Ljubljana igår var en drömstad för våren att komma till. Lite synd bara att det var så smockfullt av turister överallt, men kanske gjorde det ingenting, alla hade ju ändå plats att sätta ner fötterna och vem ville jag frånta en vandring genom staden? Ingen. Vi gick längs Ljubljanica under det skirgröna grenverket. Så långa och smidigt tunna grenarna var och så vackra stammarna!

1IMG_0924

Ovanför oss på sin grönskande höjd vakade borgen. Nästan varje gata i det inre av staden erbjuder en vy dit upp.

2IMG_0939

Efter allt kringströvande låg vi en stund på en av gräsmattorna på eller vid det vidsträckta Kongresni Trg. På detta torg tror jag att man kan samla hela Sloveniens befolkning. Men nu kanske jag överdriver och ni får förresten bara se ett litet gräshörn med Miki på.

3IMG_0943

Läs mer

Mikis första utlandsresa

Dagen har varit fylld till brädden, ja, egentligen har den runnit över. Vi tog tåget till Ljubljana tidigt på morgonen, Nilla, Miki och jag. Vi ville pröva Mikis vingar: Kan han åka tåg? Är hans pass giltigt för utlandsresor?

1IMG_0952

Snabbt förstod Nilla och jag att Miki vet hur man gör på en tågresa. Han förstod sig både på utsikten och leken med kupéns inredningsdetaljer.

Efter drygt två timmar var vi framme i Ljubljana och sedan rullade dagen iväg omöjlig att återge, men vi nådde i alla fall ut till Špica, udden som skiljer floderna åt. Den ena av dem är Ljubljanica.

2IMG_0926

Vi åt, vi drack, vi träffade Igor och vi gick i långa öglor längs floderna och gränderna. Solens strålar flödade ymnigt över oss och löven slog ut inför våra ögon. Dagen välvde sig mäktig och vi tog emot allt den bjöd oss. På hemvägen längs Sava tog jag den hundrade bilden av min speciella trädgrupp någonstans mellan Zidani most och Sevnica.

3IMG_0999

Läs mer

blusknappar

Det tog lång tid innan jag visste vad en knytblus var och egentligen vet jag det nog fortfarande inte riktigt. Helt säker är jag däremot på att jag aldrig haft ett sådant plagg. Knyter du blusen? Eller är det den som knyter dig? Detta påminner mig om en händelse från min barndom när jag en regnig eftermiddag på landet läste kärleksnoveller i en hög med veckotidningar. Min fantasi var vildare än texterna. Det stod "han fumlade med hennes blusknappar". Jag läste " han fumlade med hennes blusk-nappar" och förstod att "blusknappar" måste betyda bröstvårtor…

Läs mer