Den enda vägen till fred är seger för Ukraina

Den enda vägen till fred är seger för Ukraina.

Ukrainarna kommer inte att sluta kämpa även om Väst skulle vända dem ryggen. Detta eftersom det här är ett existentiellt krig, ett krig om Ukrainas existens. Väst kan försöka hjälpa Ukraina att vinna, det är det bästa Väst kan göra, men Väst måste inse att man inte har något inflytande över om ukrainarna kämpar eller inte. Ukrainarna kämpar oberoende av vad resten av världen tycker eller vill. Grundprincipen för ryssarnas krig mot Ukraina är förintelse av ukrainarna, av allt ukrainskt.

För att komma till några fredsförhandlingar som verkligen handlar om fred mellan Ryssland och Ukraina måste Ukraina segra.

Om vi i Väst verkligen vill frigöra oss från ett kolonialt synsätt på Ukraina – vårt eget koloniala synsätt på Ukraina –måste vi inse att vid en fredsförhandling endast Ukraina kan besluta om några som helst eftergifter till Ryssland. Och om ukrainarna bestämmer sig för att inte göra några eftergifter så är det deras val, ett val som ingen annan kan eller får påverka. Ukraina kämpar för sin existens.

(fritt efter Timothy Snyder)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *