Tvrđava Brod

En av dagarna i den där speciella förlängda tiden i Slavonski Brod gjorde Gabi, Miki och jag en liten vandring i och runt den mäktiga fästningen Tvrđava Brod. Den byggdes i slutet av 1700-talet för att försvara det österrikiska kejsardömet mot det osmanska riket och är eller var en del i den så kallade ”militärgränsen”. Dagen var het men på många ställen kunde man gå under träd – berusande lindar, plataner, kastanjer, katalpor och säkert också popplar –

eller genom de svala valven som löper genom murarna här och där. Kapellet Sankta Anna sitter milt ljusblå för sig själv långt inne i alltings mitt under sin spåntakshatt.

På den ena sidan av kapellet hittade vi djup skugga.

Vi gick lite längs vallgraven och Miki gjorde ett försök att smita ner mot vattnet. Varför kan man undra eftersom han ju inte vill bli våt. Men också hundar har sina hemligheter.

I en av sidobyggnaderna finns ett klassiskt gymnasium med mäktiga katalpor längs den ena väggen. Lite närmare ingången till fästningsområdet finns musikskolan och genom dess ena fönster strömmade toner när vi gick förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *