Om illyrer och annat

Igår kväll när jag kom hem från Cooltura efter ett ganska hetsigt gräl om illyrernas ursprung stod jag en stund i fönstret och tänkte på detta att det går att gräla om illyrer. Fast det är ju klart att det gör.

bild-80

Innan vi kom in på den illyriska frågan hade jag fått mig ett par historier om kroater i serbiska koncentrationsläger i östra Hercegovina under det senaste kriget till livs. Så här minns jag delar av den ena:

Goran, Ivan och Davor, tre ganska unga hårdföra kroatiska män är instängda i en trång cell. De sover på det nakna betonggolvet och så gott som varje dag blir de slagna blodiga. En dag blir Goran förd till den serbiske kommendanten, som efter en stund ställer följande fråga: ”Vad skulle du göra med mig om jag vore du och du jag?” Goran funderar kort och bestämmer sig för att säga sanningen (med risk för att bli ihjälslagen): ”Jag skulle bryta sönder vartenda ben i kroppen på dig.” Kommendanten ler brett och svarar: ”Se där, en sann Ustaša-man! Ingen fegis.” Och lite senare skaffar han fram cigaretter åt Goran.

Davor, advokat och bildad man, som hatade den kroatiske presidenten Tuđman, kallas en dag till kommendanten. På bordet framför dem båda ligger ett papper där det står ”Knulla Tuđmans morsa!”. Kommendanten befaller Davor med pistolen tryckt mot hans ena tinning att skriva under pappret. Davor vägrar och förs då tillbaka till cellen under hugg och slag. När Ivan och Goran får höra vad som hänt undrar de varför Davor inte skrev under. ”Jag knullar Tuđmans morsa när eller om jag har lust, inte för att någon skiten četnik befaller mig.”

Ja, och sedan blev det dags för illyrerna…

2 kommentarer till “Om illyrer och annat”

  1. Dräpande, stark text Bodil, tack för den. För mig direkt tillbaka till krigsåren på 1990-talet och allt jag var med om då på svensk mark med skrifter och böcker i ämnet.
    Och tack för att du grälade om illyrerna, får mig att tänka på alla dessa ändlösa samtal i ämnet med albaner, både i Albanien och hemma i Skåne.

  2. Hej Thomas – ja, texten är ju till största delen ett slags citat. Vad gäller illyrerna så vågade jag mig på hypotesen om en förbindelse mellan det illyriska och det albanska och fick då veta att jag hade FEL, att illyrerna är sydslaver. Och då sa jag att ingen av oss med säkerhet vet utan att det handlar om hypoteser med mer eller mindre fast grund under fötterna. Och sedan gick jag hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *