Britanski trg

Dagarna har löpt iväg och tiden har varit en stark och mäktigt händelserik ström. Alex är här sedan ganska länge, vet inte dagarna eller veckorna. Nyss var Federico också här men igår bröt han upp igen. Jag arbetar, roar mig halva nätterna igenom, sover fort och hårt, äter grillat kött i baren när det är kroatiska matcher. Gratis. Vi har roligt och allt är mycket tätt. Kratke priče-festivalen rusade förbi, Animafest likaså. Härom söndagen, inte den närmaste, var vi på Britanski trg och grävde igenom boklådor och annat.

bild-52

Jag drog hem Der Steppenwolf – det kändes som om jag borde ha den boken här i hyllan – och Verlobung mit Baldrian – vergnügliche Geschichten aus Ostpreußen, vem vet vad det kan vara, men visst är det mitt revir. Alex, Zvonko och jag strövade omkring och på torget och lyssnade på historier. En äldre man sålde femtioåriga ”naturliga” tvålar. Han tog av sig mössan och visade sitt täta gråa hår och berättade att han alltid tvättar det med de gamla tvålarna och att det därför sitter kvar. Jag fotograferade en hund i regnkappa och blev avkrävd tio kuna av ägaren.

bild2-52

Jag slängde fram sedeln och tog fler bilder och vägrade att tala om varifrån jag kom. ”Živim tu”, sa jag motsträvigt. Jag bor här. Det är ju det jag gör.

4 kommentarer till “Britanski trg”

  1. Jag har saknat dig och dina sköna berättelser. Den senaste får mig att tänka på ett besök i Marocko. Jag fotograferade en maläten åsna och blev brutalt avkrävd 100 dirham = ca 100 kr. Jag vägrade så klart och snart nog hade jag halva kvarteret över mig, skrikande VOLEUR, MAFIA, RAMPER osv. Härligt med utlevande människor som saknar fattningsgåvor, eller hur? Som den djärva människa du är borde du aldrig betalat ett dylikt övergrepp.

  2. Haha, jag såg det lite annorlunda, tänkte att han nog behövde tio kuna bättre än jag, men sedan drog jag gränsen runt business, eftersom han ju ändå var rätt otrevlig. Inget småprat alltså. ”Jag bor här men jag tänker inte underhålla dig med blabla.”

  3. Välkommen tillbaka Bodil, jag får instämma i vad Göran säger, du har verkligen varit saknad. Tror att jag behöver en dos Balkan varje dag.
    Den där ”naturliga” tvålen – tror du den skulle hjälpa mig att bli av med psoriasisen? Jag som köper onaturliga tvålar borde ha tagit lärdom.
    Skämt å sido: ditt nya inlägg är genomlyst av den sortens virriga (förlåt uttrycket, det är positivt menat) ordning som gör att dina texter får en särskilt och mycket personlig lyster. Din replik till hundägaren är en fin knorr.

  4. Tack Thomas, kanske blir det lite sporadiskt ett tag till; det beror på vad som får plats i dagarna. Egentligen har jag ju huvudet fullt av saker jag vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *