Oro, lösa tankar

Håller andan igen. Infektion i såret? Nyss var jag ganska lätt om hjärtat, men nu har jag sett något som oroar mig. Londi ser tålmodig ut – kanske inte lugn men just tålmodig – medan jag tvättar såret. Om några timmar ska vi till sjukhuset igen. Jag försöker distrahera mig med att städa lite och tvätta lakan och handdukar som Londi legat på, men nu ser jag att tvättmaskinen läcker ut vatten på badrumsgolvet. Tankarna far på ett oordnat sätt genom huvudet. Jag ringer zoo-taxi för sjukhusresan och blir tillfälligt lite lugnad av den välkända rösten på andra sidan.

Jag tänker på det här med att man kallar alla zigenare för romer. Är det säkert att det är bra? Roma är väl den starkaste gruppen men det finns ju andra, sinti till exempel och degesi, fast degesi kanske är ett nedsättande ord? Men är det verkligen rätt väg att trycka roma-namnet på till exempel sinti? Jag undrar…

Och så läser jag hastigt och med stor olust en artikel om bokmässan i Göteborg, en artikel som dryper av floskler och fjäsk med dem som artikelförfattaren tror man måste fjäska för. Alltsammans mynnar ut i den bedrövligt intetsägande frasen: ”Det är skitviktigt att folk läser!” En skitfras, onekligen. Den vill jag spola ner och bort.

7 kommentarer till “Oro, lösa tankar”

  1. Bodil, det sista först. Yttrandet kommer från Johan Hilton, fd kulturredaktör på Expressen, numera förlagschef. De orden sammanfattar hela vår tid. Dess (brist på) kultur.
    Karl-Olov Arnstberg försöker i sin nya bok Romer i Sverige – trots boktiteln – slå hål på myten om att det ska heta ”romer”, med ungefär samma argument som du. Det handlar om olika folk och stammar. Och väldigt många vill själva kalla sig zigenare, inget annat. Vårt tassande runt ordet ”romer” är bara ytterligare ett exempel på hur politisk ängslighet skapar nya, helt onödiga tabun. Är det i Stockholm eller Bryssel rom-diktatet kom först? Det vet jag däremot inte. Bra att du skriver om det!

  2. Det finns en site från ett tyskt dokumentationcentrum med sidan http://www.sintiundroma.de/sinti-roma.html som är ganska intressant. Vill tillägga att i Wien finns en stam kallad ”lovara” ganska välrepresenterad – deras språk skiljer sig i någon grad från den ”romanes” som tydligen är ett samlingsbegrepp för det språk som talas av all dessa folkgrupper om jag får lita på siten ifråga.

    Ser att Django Reinhardt var sinti f.ö. Den kända familjen Stojka i Wien är ”lovara” och just nu är Harri Stojka den mest framträdande representanten – en fantastisk jazzgitarist. Lyssna gärna här: https://www.youtube.com/watch?v=gJHnJRiX-8E

    Nåja. Får man inte klumpa ihop dem som ”zigenare” kan väl klumpa ihop dem som ”romer” annars blir det för besvärligt.. (OBS sarkasm OBS)

  3. Just den artikeln var ett sådant bottennapp att jag blev överraskad. En tvångsmässig rapportering från Bokmässan, bara för att. Hellre ingenting än sådant fluff, för min del.

  4. Bengt, tack för din intressanta information. Imorgon har jag en recension av Arnstbergs bok. Den är mer dynamit än jag trodde när jag läst första halvan. Och som alltid gillar jag dina ironier. Eftersom jag i många år njutit Djangos musik ska jag nu för första gången lyssna till Stojkas! Tack.

Kommentera