Đumbir – ingefära

Nyligen läste jag något om ingefära, om hur bra mot allt möjligt ont ingefära ska vara och att vi borde äta ingefära varje dag för vår hälsas skull. Jag såg också bilder av de gråguldskimrande ingefärstårna och då mindes jag sommarens đumbir på Hvar och jag mindes att ingefära är konst och levnadskonst. I huset med de lavendelfärgade fönsterluckorna i Vrboska upplevde jag tidlöshet och saga. En av dessa sagor berättar om hur Biba, husets härskarinna, under en lång förmiddag tillredde eller snarare skapade karameller och spröda flarn av ingefära och socker. Tunna tunna skivor av ingefära, socker och vatten och vatten som sedan blev till te. Biba skar, hällde, kokade, blandade, väntade och besvor elementen, tror jag. Jag minns inte alla stegen men till sist låg de bruna karamellerna och de gula flarnen tillsammans i en liten porslinsskål.

bild kopia 2

Nektar och ambrosia. Vi kände oss som grekiska gudar.

2 kommentarer till “Đumbir – ingefära”

  1. Sen många år tar jag en tesked riven ingefära i ett glas juice på morgonen. Ibland dricker jag ingefärste. Kanske har det haft effekt.

  2. Det är väl rätt gott också? Kanske något man kan göra. Jag tänker mig då utan juice då, för att få den riktiga đumbir-känslan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *