Bilder från Nordkorea

Nordkorea ligger för mig långt bortom mina (var)dagliga associationers horisont. Jag har en vag föreställning om den koreanska halvöns form och vet att ”landfästet” hör till Nordkorea. Huvudstadens namn känner jag till: Pyongyang, men jag ser ingenting alls framför mig när jag försöker tänka mig staden. Då och då har jag sett bilder på landets diktator ”den gode ledaren”, Kim Jong-Il och texterna under bilderna brukar röra någon av hans senaste utsvävningar eller sjukdomar. Med ojämna mellanrum hör jag talas om svältkatastrofer i landet, om atomvapenprogrammet, om förtrycket och om den nästan absoluta slutenheten.

Mitt vetande om Nordkorea är så litet och jag oftast inte ens vetat vad jag skulle undra, fast helt nyligen vaknade ett första intresse för landet. Jag har fått en länk till ett stort antal bilder från Nordkorea med texter om tillvaron där. Här är den första bilden med sin undertext (”DPRK” är en förkortning för Democratic People’s Republic of Korea):

Currently, the DPRK is constructing a new road between Anju and Sinuiju. Construction is done by forced labourers (which the regime prefers to call “volunteers”) equipped with the most primitive tools only. Many of them are women. These labourers live in primitive huts built from wood and straw next to the road they are building. Typically, such labourers are tired and demotivated, so they just hang around the construction site chatting and trying to dodge the hard and dirty work.

It is not really surprising to see the DPRK regime practising such slave labour but it still came as a surprise to me that a regime which in its mendacious propaganda boasts of a “breakthrough to high-tech” still relies on Stone Age methods even in a part of the country where foreigners frequently travel.These photos were taken from a fast driving car and are therefore less than perfect.

Det förmodas att det är en diplomat från ett tysktalande land som står bakom foto- och textmaterialet och av den sista raden i texten till fotot här ovanför framgår det att det är ett riskabelt projekt.

Här är länken till det omfattande bildarkivet. Det finns mycket att läsa och se i det här arkivet. För övrigt innehåller det åtskilligt annat än dokumentation från Nordkorea.

°°

PS Nyss (13.6) hittade jag den här bilden som på ett intressant sätt knyter samman ett och annat i det som sker i den lilla och den stora världen:

15 kommentarer till “Bilder från Nordkorea”

 1. Det är alltid intressant att se ett land, där kommunismens idéer omsatts i praktiken.

  Aftonbladet idag:
  ”Kim Yong-Il sparkad i Nordkorea”

 2. Marlena:

  Nordkorea är en koreansk nationalistisk-kulturell version (kallad juche) av stalinismen, och har således ingenting med någon ”kommunism” att göra. Du hittar så gott som inga utanför Nordkorea som stöder juche-ideologin eller tycker att det som sker i Nordkorea är bra. Stalinism som socialt-ekonomiskt system är en motsättning till den kommunistiska idén om demokratisk arbetarmakt som strävar efter ett klasslöst och statslöst samhälle.

  Att kalla Nordkorea för kommunistiskt är lika dumt som att kalla det demokratiskt, ty landet titulerar sig som en demokratisk republik.

 3. Haha… tack för att du ger din syn på saken. Kan du nämna någon stat på jorden, där kommunismen har fungerat? Har det någonsin funnits ett ”kommunistiskt” land, enligt din mening, som vore värt att efterlikna?

 4. Diktatur är väl ett bra namn (oavsett vad de kallar sig, diktatorerna).
  Så stöter man sig inte med någon, menar jag.

 5. Andra exempel: Kuba, Iran.
  (och stöter jag mig med någon här så kan jag ta det, jag vet vad jag talar om)

 6. Det lär väl aldrig komma att existera ett land som BÅDE kallar sig/är kommunistiskt OCH är drägligt för människor att leva i.

 7. Marlena: Kommunism har aldrig funnits som samhällssystem. Detta är man införstådd i inom den samhällsvetenskapliga forskningen. Urkomunism har dock funnits, men det är en annan sak.

  Bodil: Det har aldrig funnits något land som kallat sig kommunistiskt över huvud taget. De stalinistiska länderna kallar/kallade sig socialistiska.

 8. Bodil: ”Kommunistiska brott”, vad är det? Kritik mot klassamhället?

  Laura: Urkommunismen brukar betecknas jägar- och samlarsamhällena i människans förhistoriska tid.

 9. Kristoffer: vem brukar beteckna jägar- och samlarsamhällen som urkommunism? Har missat det.

 10. Jag läste just en artikel av Nathan Shachar, som bland annat rör Nordkoreas brottsliga regim:

  Häromveckan sänktes den sydkoreanska korvetten Chenoan av en nordkoreansk torped i en alldeles oprovocerad krigshandling. Fyrtiosex unga män offrades på det att Nordkorea, som aldrig kallas ”världens största fängelse”, kunde göra en liten markering i sitt nervkrig med USA. Detta utmed kalla krigets sista, extremt eldfängda frontavsnitt.

  Ni minns indignationen från våra makthavare. Mona Sahlins klarspråk om klanen Kims tyranni och avsiktliga hungerpolitik mot sin egen befolkning; de jourhavande tyckarna i TV-soffhörnen och deras djupt kända horrör; utrikesministern brösttoner över hotet mot världsfreden..

  Va? Ni minns inte? Då minns ni rätt. USAs ledare försökte uppbåda ett internationell ramaskri mot Nordkorea, men resultatet var ömkligt; nästan lika beskedligt som reaktionerna i torsdags då fyrtio kubanska oppositionella kastades i fängelse..

  Artikeln innehåller åtskilligt annat av intresse:

  http://www.newsmill.se/inlagg/2010/06/07/bildt-bara-taktisk-nar-han-kritiserar-israel#comments

 11. Bodil – orkar inte läsa sånt nu, fick en fruktansvärd huvudvärk nu i eftermiddags, men den håller på att gå över. Men tack för tips.

Kommentera