Smörlejon – Butterlöwe

I Marie Luise Kaschnitz’ bok om Rom finns en lustig liten passage om den italienske skulptören Antonio Canova som jag inte vill glömma. Därför återger jag den här:

Einen Seitenblick noch nach rechts, in die Via Canova, auf die mit vielen antiken Bruchstücken bepflasterte Wand von Canovas Atelier, und eine Erinnerung an diesen aus Venezien stammenden Bildhauer, der als neunjähriger Junge sein erstes Kunstwerk vollbrachte, einen geflügelten Löwen von San Marco, der für eine herrschaftliche Tafel in Asolo bestimmt war und der aus Butter bestand.

Och här en ungefärlig översättning av stycket:

Ännu en sidoblick åt höger, in i Via Canova, mot Canovas ateljevägg som är klädd med en mängd av antika fragment och en påminnelse om denne venezianske skulptör, som som nioårig pojke fullbordade sitt första konstverk, ett bevingat markuslejon, som var avsett för en storslagen taffel i Asolo, ett lejon av smör.

Markuslejon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *