En solens dag

Ännu en dag av klaraste vårsol och fullaste vårvärme och ända sedan morgonen är vi ute under den blåaste bland himlar – med undantag för en kort inomhusstund för en sen frukost och lite plock. Någon gång mitt på dagen drog Miki och jag iväg längs bakgatorna bort till Kvatrić för att träffa Đurđica och Hajdi i parken där bakom. Vi såg dem på långt håll från parkens nedre hörn. De satt där i gräset och väntade på oss som var lite sena.

Först drog vi runt ett varv i parken och sedan korsade vi gatan ungefär där fiskkiosken är. Den var vårt mål och vi beställde två ”små” portioner lignje och mineralvatten. I handväskan hade jag lite matovilac och medvjeđi luk som vi också dukade upp. Det blev en perfekt måltid.

Hundarna fick förstås sina bitar nedräckta och vatten fick de i plastmuggar, lite svårdrucket men det gick. Minns inte vad vi pratade om, inga tunga ämnen i alla fall. Kanske berättade Đurđica om hur hon en gång hade trollat fram en festmåltid till ett inte så litet sällskap människor av fem lignje, två melanzane och några potatisar, fast kanske berättade hon detta senare. Nå, efter maten gick vi ut i parken igen och strövade omkring där lite hit och dit, satt lite på en bänk och drack vatten medan hundarna spanade.

Så kom jag på att jag måste försöka köpa hren (pepparrot) innan alla slog igen sina stånd. Hren är tydligen en lite omodern grönsak, om det nu är en grönsak, så jag måste alltid spana efter den och på Kvatrić är det bara en dam som har den. Jag hade tur och fick tag i två rejäla ”klubbor” och för säkerhets skull tog jag en bild för att minnas ståndets position.

Sedan gick vi till ett kafé som Đurđica har som sitt stamställe i det här kvarteret. Där satt vi ett tag och fick lite besök av människor och hundar. Men eftersom det var skugga där så kände vi så småningom att vi behövde komma ut i solen igen och så gick vi slingrig väg hemåt längs gatornas solsidor och till sist hamnade vi i den lilla parken med dammarna och bäcken här på andra sidan Vukovarska. Där fick hundarna vada omkring lite i vattnet och släcka törsten igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *