Tuva

Tuva är en så kallad delrepublik i Ryssland. Den är belägen mellan delrepublikerna Altaj och Burjatien, som jag talat om här tidigare. I söder gränsar Tuva mot Mongoliet.

Landet är mycket bergigt och därför också glest befolkat. Tuva har bara lite drygt 300 000 invånare enligt en folkräkning från 2010. Huvudstaden heter Kyzyl och den ligger där stora och lilla Jenisej flyter samman och den största religionen i landet är buddhismen eller mera exakt den tibetanska buddismen. Under stalinismen försökte kolonialherrarna utplåna buddhismen och även schamanismen.

Befolkningen består till ungefär 70% av tuvinier och det största språket är tuvinska. Tuvinskan är ett turkspråk och det är liksom turkiskan ett agglutinerande språk, det vill säga att affix med olika grammatiska funktioner fogas till ordstammarna vilket bland annat får till följd att orden kan bli mycket långa. Språket har sju kasus. Språket har klarat sig relativt bra mot det ryska kolonialspråket eftersom landet till stora delar är svårtillgängligt och byarna ligger långt ifrån varandra.

Tuva är en fattig region och medellivslängden är en av de lägsta i Ryska federationen. 1994 låg medellivslängden för män på under 50 år. Ryssland tar en oproportionerlig del av sina soldater till anfallskriget på Ukraina från Tuva. Det har förekommit protester mot detta i Kyzyl och människor har fängslats.

Varje land har sina skamfläckar, Tuva har Sergei Shoigu. Må han elimineras från sin post. Och viktigare: Må Tuva bli fritt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *