Med Miki på Medvednica

Livet är just nu större än texten. Vad betyder det? Att det händer så mycket att jag inte hinner beskriva mer än en bråkdel av det – och att jag allt emellanåt faller ner i min egen utmattningsavgrund. Jag sover kompakt och snabbt. Idag har vi vårvärme – 16 grader i skuggan, men vi har ändå inte varit ute särskilt mycket, för igår var vi halva dagen på vandring på Sljeme eller Medvednica, ska jag kanske säga, för så heter berget egentligen och Sljeme är bara toppen och där var vi inte.

Miki och jag kom till Vesna ganska sent på morgonen och sedan bar det av med bil upp till byn Šestine, där Vesna ställde av bilen. Ja, egentligen ställde hon utanför Todorićs slott. Förr var det förbjudet att parkera där, men nu ligger Todorić och hans anhang lågt efter alla skandaler och ingen bryr sig om om det står en lite skraltig bil utanför de förgyllda grindarna.

Vi började knata uppför mot det mål som Vesna tänkt ut. Våren andades över berget och bland träden och snön blev alltmer porös och krympte inför våra blickar. Det var halt och geggigt och Miki gick förstås säkrast av oss tre. Han har ju fyra ben och bra klor på tassarna och benen är inte onödigt långa.

1IMG_0428

Vi gick bland ekar och bokar och stigen förde oss uppåt uppåt. Ibland stannade vi till lite för att titta på utsikten. Man ser långt nu innan löven kommer.

2IMG_0430

Långt under oss brusade bäcken och värmen steg och vi tog av oss lager efter lager, utom Miki som ju bor bra i sin lockiga päls. Innanför den är det alltid rätt temperatur.

3IMG_0439

Vi rastade i Lugareva kuća – Skogvaktarens hus – och åt bönsoppa och štrukli. Vi satt ute på terrassen även om solen höll sig bakom molnen under hela måltiden, för hundar får inte komma in i huset. Miki smet in ändå, men jag fångade honom och så satt vi ute – Vesna och jag med filtar om axlarna.

Ja, och så var det dags att gå nerför igen. Långt nedanför oss anade vi staden och vi kände oss friska och starka.

4IMG_0444

Vid sidan av stigen såg vi vårblommor: tussilago och primula, fast primulan var nästan utblommad. Och blåsippor fick vi också se – kanske anar ni dem på bilden – och andra blommor som jag inte vet namnet på.

5IMG_0449

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *