Bologna i fem bilder

Nu vill jag helt enkelt ta er runt lite i Bologna utmed de vägar som Alex och jag gått de här dagarna. Mitt dåliga lokalsinne medger inga klara platsangivelser mer än som undantag, men jag litar på er kombination av överseende och god orientering i världen, som i det här fallet representeras av Bolognas medeltidsgytter i varma jordiga och jordiska färgtoner.

Vi börjar igår kväll under valven längs Strada Maggiore, ja, jag är ganska säker på att det är just Strada Maggiore, eftersom vi bor just här. Detta är civilisation, lite trött, men helt säker i varje gest, en plats för naturlig elegans, ururbanitet.

1IMG_0041

Fortsättningen får bli några steg längs den här dagens stråt. Solregnet gled över i sol med lätta moln och husens sköna färger framträdde allt klarare. Gröna fönsterluckor, rostbruna jalusier.

2IMG_0045

Vi tog en frizzantino på en bar jag glömt namnet på, även om jag varit där förr. Dörren stod öppen mot arkaden och gatan och folk, mest män, kom och gick, drack ett glas av det eller det eller en kaffe av något slag och ägaren rörde sig världsvant bakom sin disk.

3IMG_0049

Så gick vi en stund igen under valven genom strimmor av ljus och skugga tills jag fick syn på ett hörn fyllt av arkitektoniska lockelser. Ni får gärna tala om var jag är eller var. I alla fall tog jag en bild som fick lite extra liv av en vespas fart och fläkt.

4IMG_0050

Som slutbild för den här dagen vill jag ge er en blick ut över den underbara Piazza Santo Stefano. Se ljusets lek med de varma färgerna i valvgången i bildens hjärta och tänk er att ni är just där!

5IMG_0051

Kommentera