Padova

Jag vet inte om ni har varit i Padova och jag vet egentligen knappt om jag varit där själv, fast jag har en suddig minnesbild från en tidpunkt som befinner sig över fyrtio år tillbaka, men är den verkligen min?

Om någon nu undrar varför jag inte skriver Padua i en text som är på svenska, så har jag ett svar. Padua låter inte lika allvarligt som Padova och Padova är en mycket allvarlig stad. Det är jag säker på utan att egentligen veta någonting. I alla fall är det så att Alex nyligen har bestämt sig för att efter sin laurea i Bologna läsa psicolinguistica i Padova – för att det är bäst där. Sista helgen i november var vi tillsammans i Trieste och Ljubljana under täta ”scenväxlingar”. En kväll – kanske var det den där lustigt omtumlande kvällen på Locanda Mario ovanför Trieste eller så var det hos Igor i Ljubljana under den magiska ”mattlummer-kvällen” – kom samtalet in på Padova och både Piero och Alessandra drog förstämmande historier om hur dyster, egenkär och sluten staden är. Jag såg att Alex fick något oroligt i blicken och jag frågade på prov om det inte fanns några ljusare sidor att peka på. Båda ”olyckskorparna” gjorde ett vänligt försök att mildra bilderna de nyss givit, men egentligen var det de sa ganska blekt. Då kände jag plötsligt att Padova är en stad att längta till, kanske inte att helt och hållet upptäcka för i Padovas själ finns nog just detta att täcket måste ligga kvar där det ligger. Hemligheterna måste bevaras. Och dunklet. Medan jag på detta vis lät mig gripas av Padovas mysterier, tyckte jag mig se att Alex också tänkte något i den riktningen. ”Padova” – andades det bakom obefintliga men mycket tunga draperier. Och jag anade massiva byggnader kring trånga mörka bakgårdar.

Och alldeles nyss skickade Alex mig den här bilden från sitt första besök i den förborgade staden.

1IMG_9068

4 kommentarer till “Padova”

  1. Jag studerade en kurs i glottodidattica där under min Erasmus 1999. Det är ”min” stad i Italien och hon är svår, men underbar. / Annika

  2. Åh, Annika, vad roligt! Det här måste jag berätta för Alex. Hur har du det annars? Bor du kvar i Stockholm? Jag bor sedan drygt sju år i Zagreb…

  3. Jag gjorde en dagstripp till Padova när jag för några år sedan var i Vicenza. Hann inte med så mycket mer än Capella degli Scrovegni och Caffè Pedrocchi, men fick ett mycket positivt intryck av stan, som verkade präglad av universitetet med bl a många affischer med roliga presentationer av disputerande studenter.

  4. Aj Einar, försöker du ta bort mystiken? (Fast vad då – det gör inget om staden också är trevlig.)

Kommentera