Samtal om Jaspers

Igår kväll satt Alex och jag länge på Bacchus och talade om Karl Jaspers’ ”Existenz” och ”Dasein” medan vi såg fikonlövens skuggor vandra över den ena ytterväggen. Samtalet fortsatte sedan hemma i balkongrummet med Londi vid våra fötter. Vi vände och vred på begreppen, på de tyska originaltermerna och de italienska i Alex’ anteckningar. Länge stannade vi vid Jaspers ”situazioni limite”, ”Grenzsituazionen”. Genom fönstret strömmade den berusande söta lindluften in från den mörka ”parken”.

bild-53

Vi talade om morte, dolore, lotta, colpa – Tod, Leid, Kampf, Schuld – och försökte förstå det oöverkomliga i dessa. Döden lät vi få en egen plats. Vi letade efter andra situationer som skulle kunna vara lika eller nästan lika absoluta. Vi svävade ut i tankar om ofullkomligheten, hur nödvändig den är för att göra tillvaron uthärdlig. Vi lekte med möjligheten att exstasen skulle kunna vara ett sätt att uthärda det outhärliga.

Ikväll ska vi undersöka Jaspers’ ”Angst” – angoscia…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *