Bröllop i San Spiridone

Jag har mina ritualer eller ska jag säga vanor helt enkelt? Varje gång jag är i Trieste går jag någon gång in i San Spiridone, den serbisk-ortodoxa kyrkan vid Canal Grande. Så också denna gång. Ofta när jag kommer dit är kyrkan ganska tom och inget särskilt pågår – jag låter rummet med sitt mörker och ljus och sina dofter tala till mig. Men denna gång steg jag rakt in i ett bröllop. Bruden och brudgummen hade sagoaktiga guldkronor på huvudena och de och prästen vandrade runt i en trång cirkel i kyrkans mitt till prästens sång – ortodoxa präster kan visst alltid sjunga. Familjen, vännerna stod runt om och betraktade skeendet. Vid en viss punkt i riten – det var strax innan jag gled ut igen – fick de unga tu lämna ifrån sig sina gyllene kronor och lägga dem på en liten kudde. Jag funderade lite på vad detta med kronorna kunde betyda…

bild1-35

Väl ute gick jag över till andra sidan Canal Grande och satte mig vid ett kafébord och lät blicken vila på kyrkan där den tung och kompakt badade i solljuset.

bild-35

Kommentera