Inför den stora militärparaden

Hela vägen från Držićeva till Most mladosti (fyra spårvagnshållplatser) hade jag denna massivt militärgröna utsikt från spårvagnsfönstret: pansarvagnar, lastbilar med soldater och mängder av stora tunga pjäser som jag inte vet namnet på.

bild-31

I luften dånar aggressivt taggiga stridsflygplan fram med det mullrande ljudet långt efter sig. Och över Bundek cirklade nyss militärhelikoptrar på förbluffande låg höjd. En stor del av Vukovarska (från Držićeva till Savska) är avspärrad och överallt hänger flaggor och grupper av poliser står utplacerade i varje hörn. Spårvagnar och bussar följer andra rutter än vanligt, bilar, cyklister och fotgängare dirigeras om av högljudda trafikpoliser. På tv ser man utvalt bildsköna officerare och meniga uttala tunga patriotiska allvarsord. Detta har redan hållit på i flera dagar och allt riktar in sig mot den fjärde augusti då en mastodontisk militärparad ska hållas till minnet av Operacija Oluja (Operation Storm). (Jag undrar om jag lyckas ta mig till stan imorgon.)

Jag har försökt läsa in mig på detta skede i det brutala krig som härjade på Balkan under 1990-talet. Jag har bland annat läst wikipediatexten som jag länkar till på svenska, tyska, italienska och engelska, ja, jag har försöksläst den på kroatiska också. I alla fall inser jag att jag inte kan sammanfatta det som står där, utan jag överlåter åt intresserade att läsa själva här, där och på andra ställen.

Jag känner obehag inför den här väldiga kraftuppvisningen. Vad är målet med den?

3 kommentarer till “Inför den stora militärparaden”

  1. The purpose of this charade is a demonstration of illusory military power and the beginning of election campaign, of course, without even trying to recognize that 200 000 Serb civilans had to leave their homes, most of them for good and that around 700 of them were killed, mostly old people who couldn’t or didn’t want to leave.

  2. I don’t think I ever saw so many tanks and other similar vehicles. And all the combat airplanes are scary and I wonder what the helicopters did over Bundek. They were flying so close.

  3. Probably practising… I haven’t watched the rehearsal and don’t intend to watch the parade… it feels like 1991-1995 all over again -.-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *