Tider

Jag befinner mig under ett starkt tryck, jag ligger efter med det mesta hur jag än skyndar mig. Men en mjuk varm vind blåser och jag ler med sänkta ögonlock i hemlighet åt brådskan. Vart ska du? Varför så bråttom? Och jag har upptäckt att det finns två tider – minst. Ja, den där snabba springtiden, visst finns den och visst dricker den av och till mitt blod och ja, jag låter mig jagas, men här och där smyger sig luftiga fickor av andra tider in. Härom morgonen satt jag med Toma på ett kafé vid Ulica Ljudevita Posavskog. Solen flöt ner mellan lönnarna så där vänligt och tidlöst och kavu s mlijekom kostade bara sex kuna och vi skrattade utan att veta varför. Den piskande tiden var någon annanstans. Och när jag igår kväll gick förbi baren på baksidan av huset mittemot (vi har många barer här) hördes röster och gitarrmusik och tonerna från ett dragspel också. Ett par dansade glatt och svettigt på en minimal fri yta mellan borden. De andra bargästerna sjöng med starka röster med i sångernas refränger. Jag stannade upp ett ögonblick och föll ner i en tid där brådskan är något okänt och främmande. Ja, jag har fruktansvärt bråttom men jag latar mig som en stor lättjekonstnär mellan varven som piskar runt på ett så oerhört löjligt och befängt sätt.

Och den ljumma natten mumlar stillsamt ovetande om både galopp- och gatloppsspråk.

bild-14 kopia

2 kommentarer till “Tider”

  1. Jag är glad att höra att du har ögonblick av vila som är djupare än andningspauser. De där mellanrummen i en hetsig vardag kanvara viktigare och mer minnesvärda än idylliska semesterveckor. Jag vet inte vad som stressar dig men hoppas att du ser ett slut på den perioden och kan längta tills dess.

  2. Hej Jenny, tack. Det som ”stressar” mig är att jag har flera jobb som tar plats från varandra och mitt i det så ramlar det in diverse byråkratiska krav (att jag plötsligt måste hämta det ena eller andra pappret från den ena eller andra myndigheten – alltid just plötsligt). Ja, och så har jag en rik fritid som också kräver sitt och som jag vill ha. Och allt får inte alltid plats i samma liv. Sedan är ju sådant jag skriver här alltid lite av en fantasi eller lek.

Kommentera