Vjetar puše

Det finns många vägar in i ett språk, för ett språk är öppet på alla ställen. Det är egentligen aldrig så att man först måste kunna x för att lära sig y. Just nu har jag förirrat mig in på nonsensversernas vindlande stigar. Här får ni ett smakprov som samtidigt är en övning på instrumentalis:

Vjetar puše

Imam problema s nožem

Imam problema s vilicom

Imam problema sa žlicom

Vjetar puše

Och översättningen förstås, sa att ni ser hur nonsens denna ramsa är:

Vinden blåser

Jag har problem med kniven

Jag har problem med gaffeln

Jag har problem med skeden

Vinden blåser

Ja, detta är en lek. Det finns andra lekar. Nu i onsdags på Krivi put hade Lana med sig den här vackra dikten av Jure Kaštelan:

bild-14

Lana är ett pedagogiskt mirakel, som gång på gång bjuder på överraskningar. När vi skulle läsa Kaštelans dikt visade hon mig först inte dikten utan hon började med att lägga upp några små bilder hon ritat. De föreställde cvijet (blomma), kosa (hår), noć (natt), zora (gryning), svjetlost (ljus), rosa (dagg), pjesma (sång, dikt), izvor (källa) och stijena (klippa).

bild-14 kopia

Mycket suggestivt och jag lärde mig snabbt och glatt de ord jag inte kunde förut. Sedan fick jag se dikten och Lana läste den och jag fick försöka översätta den och med lite hjälp gick det. Efter det var det min tur att läsa dikten. Detta är ett vackert sätt att lära sig något.

Min kroatiska är vid det här laget ett mycket dramatiskt landskap med stora hål och djupa skrevor men också överraskande toppar. Och på sina ställen i landskapet ligger ”vet och vet inte”, ”kan och kan inte”, ”förstår och förstår inte” så tätt sammanpackade att det flimrar.

4 kommentarer till “Vjetar puše”

  1. Vilken fin pedagogik! Lana verkar vara en kunnig och inspirerande guide i ditt kroatiska språklandskap. Instrumentalis, mitt favoritkasus när jag pluggade tjeckiska ett år för tjugo år sedan! Allra helst när man inte ens behövde använda preposition, utan handlingen knöts in i böjningen av substantivet.

  2. Du har en fantastiskt bra lärare, Bodil. Förstår att detta är en väg att gå, när språket är så olikt det man själv behärskar. Jag är imponerad!

  3. Hej Jenny,
    ja, och tänk att Lana faktiskt bara är 25 och helt självlärd.

    Så du har ett favoritkasus! Det verkar nästan som om jag också har det. Och det är ju klart att utan preposition är det ännu elegantare.

  4. Hej Marlena,
    din kommentar ramlat visst ut, men nu hittade jag den i en sådan här ”papperskorg” och plockade upp den. Sant, sant och dessutom eller kanske just därför har vi – eller i alla fall jag – så kul.

Kommentera