Bildvärdar i bildvärldar

Vi tittar på ännu en av Tošo Dabacs zagrebska stadsbilder. Jag väljer lite egotrippat – ni ska strax få se vad jag menar med det – en bild som föreställer Viktor Kovačićs byggnad som nu inrymmer Nationalbanken. Se här:

bild

Byggnaden ser mäktig och ren ut och samtidigt är mörkret som omger kolonnerna lite farligt. Det hela ges en mänsklig dimension genom de tre gestalterna framme till höger i bilden, som får agera ”Gastgeber des Bildes”. Detta uttryck har jag lärt mig av en fjärran väninna och det betyder att avbildningar av byggnader, gatumiljöer eller landskap ingjuts ett förhöjt liv genom att en människa, en hund eller en katt eller ett litet sällskap av sådana varelser får stå i ett hörn eller röra sig över bildytan. Jag är ganska säker på att Dabac visste mycket om detta med ”Gastgeber des Bildes”. Hans bildvärdar dyker gång på gång upp i hans bildvärldar.

Nu ska jag vara lite odräglig, men det tål ni. Här är min bild från härom året av samma byggnad. Vinkeln är slumpvis eller av någon tänkbar orsak ungefär densamma. Och jag lät Londi ta rollen som ”bildvärdinna” och den skötte hon på sitt eget sätt.

P1130317

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *