Ännu är det inte för sent att vända om

Igår var det stor europeisk språkdag här i Zagreb, ja, inkluderande europeisk, för japanskan var också med i det stora språkkafé som anordnades i Mala Kavana (som är större än namnet antyder). Ja, och svenskan var med, men det kändes absurt för mig att delta i detta, för samma dag nådde mig budskapet om den nya svenska regeringens beslut att dra in Svenska Institutet och därmed stödet till undervisningen i svenska och om Sverige och svensk kultur i en rad länder i världen. Så här beskrivs saken i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu gäller det att skriva under protestlistor, formulera texter där konsekvenserna av ett genomförande av detta beslut beskrivs. För ännu går det att backa. Ännu kan regeringen tänka om.

På facebook skrev jag ungefär så här, när jag fick veta vad som hänt eller är på väg att hända:

De här institutionerna byggdes under lång tid upp genom insatser av hög kompetens parad med ideal, idogt arbete och naturligtvis också en hel del pengar. Det man får ut om man river ned dem kommer bara att vara en bråkdel av det som satsats (jag talar inte bara om pengar). Och under överskådlig tid kommer något nytt av det här slaget med största sannolikhet inte att skapas. Uppstår något nytt kommer det att vara kombinerat med säljandet av någon produkt och den kulturella och allmänt informativa sidan kommer att reduceras till ett tunt – möjligen glansigt – omslagspapper.

2 kommentarer till “Ännu är det inte för sent att vända om”

  1. Det är så sorgligt att man knappt tror att det är sant. Den nya regeringen presenterar sig som både kultur- och Europafientlig. Hoppas att alla dina läsare följer länken till Olle Wästbergs artikel i Sv.D. Hela idiotin grundar sig på den vilseledande krona-för-kronaideologin som myntades av Borg och som med förtjusning anammats av Magdalena A. (”Vill ni ha undervisning i svenska för greker har vi inte råd med bättre sjukvård.”)

    Vi får hoppas att man tänker om ifall protesterna blir många och starka. Ser att även Tekniska Nomenklaturcentralen skall läggas ner – det hör ju också till kulturkretsen i stort.

Kommentera