Noć muzeja – 2

Fredagnattens Noć muzeja fortsatte med fotografen Tošo Dabac’ verk. Först gick vi i iskylan – Draženka och jag – till utomhusutställningen vid den lilla gatan Tomićeva som sträcker sig från Ilica till bergbanan som för upp till Gradec och tornet Lotrščak. Fotografiet nedan avbildar just denna gata:

Den här bilden fanns också med bland det som visades upp utomhus. Det är stora torget, Trg bana Jelačića, sett uppifrån, kanske från någon hög våning i Gradska kavana:

Trots att vi hade skaffat oss varsin mugg ”kuhano vino” stod vi inte ut länge i kölden för en vass vind smög sig innan för kläderna. Vi gick ner till Ilica, korsade gatan och gick in i en illa belyst, sjavig och skräpig gång, men det var rätt nummer, så vi följde den och till slut nådde vi en krökt trappa som vi klev uppför. Och så stod vi utanför en dörr som verkade vara den rätta. Efter en stund öppnades och vi kunde gå runt och titta på flera bilder av Tošo Dabac. Många av dem föreställer lidande, människors mest men också djurs. De är mycket vackra, men svåra att titta. Och farliga på det sättet att man inte kan bli av med dem. De ligger kvar och skrapar mot ögats innersta.

°°°°°°°°°°
°°°°°°°°
°°°°°°

En kommentar till “Noć muzeja – 2”

Kommentera