Tošo Dabac – Kavana Neboder

Sedan den 19 november pågår en utställning med bilder av den store kroatiske fotografen Tošo Dabac (1907-1970) dels på det stora museet för samtidskonst i Novi Zagreb, MSU (Muzej suvremene umjetnosti), dels i Arhiv Tošo Dabac vid Ilica. Igår var Christine och jag på MSU och tittade på ”A-Z /Arhitektura Zagreba”, en rad bilder av byggnader i Zagreb av Dabac. Vi tittade noga och entusiastiskt på varje bild och njöt av att identifiera och känna igen eller också av förvirringen över att inte känna igen, över att inte ha sett sådant vi haft framför näsan många gånger. Vi bestämde oss för att rikta blickarna högre uppåt huskropparna i fortsättningen, särskilt om vi går utmed Martićeva från korsningen med Draškovićeva.

Möjligen lite ologiskt vill jag nu visa en interiör:

bild

Kavana Neboder, Bernardo Bernardi, projekt interijera, 1959, Ilica 1

(neboder=skyskrapa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *