Blogg

I grässvalkan

Augustidagarna går, värmen är här i stan. Ingenting särskilt händer. Miki och jag tar de flesta av våra promenader morgon och sen kväll. Vi hänger lite på kaféer, sover middag och slappar. Jag översätter lite Hoffmann, läser Ikstenas ”Modersmjölken” ett åttonde varv, sannolikt inte det sista. Jag orkar inte ta mig till varken Bundek eller Jarun, Miki badar ju ändå inte. Han badar bara i gräset i skuggan av träden.

Söndagseftermiddag på Royal

Söndagseftermiddagen tillbringade Đurđica och jag på Royal med våra hundvänner Miki och Hajdi. Det var lätt att hitta ett bord i skuggan för det var nästan tomt, alla är väl på landet eller vid havet. Vi människor drack kaffe och hundarna drack vatten och lekte sina speciella hundlekar.

Ingenting annat hände och tiden satt vid bordet bredvid och vilade från sig själv.

Oväder

Natten till idag anfölls vi av ett av de värsta ovädren jag varit med om här. Blixtarna strimlade och skar hål i den svarta himlen och åskan dånade alldeles för nära. Miki, som annars brukar gömma sig in badrummet tätt intill toalettstolen när det är åskväder, gav upp det skyddsrummet och la sig darrande tätt intill mig i sängen. Och så låg vi där och somnade och vaknade om vartannat. Men så småningom försvann oväsendet och blixtarna och vi hörde bara vattenmassornas monotona sköljande.

Och nu på morgonen har jag förstått att innerstan är helt översvämmad, att Ilica är en flod och att spårvagnarna slutat gå där och källarna står under vatten. När jag tittade ut genom ytterdörren såg jag grannarna ge sig av med hinkar, borstar och trasor till sin affär vid Ilica. Jag såg bilder på tv och på nätet och känner mig nu privilegierad för här har det redan börjat torka upp…