Från Käringhålan till andra hålor

För tre kvällar sedan låg jag fortfarande i Käringhålan och plaskade bland blåstången eller slöade på klipporna. Nu ligger det många flygmil emellan mig och den där badplatsen i den lilla gråa staden där uppe vid ett nordligt hav. Ja, jag anspelar lite fritt på Theodor Storms dikt…

bild-56

Jag flög via Bryssel och nu ska jag säga något dumt och illa underbyggt: Bryssel har en tråkig flygplats. Ja. Till Sverige flög jag via München och jag hade ett ganska trevligt uppehåll där som vid andra tillfällen. Men Bryssel – jag tror det är tredje gången jag mellanlandar där eller åtminstone andra. Ja, ni hör vilket stort statistiskt material jag har. Otrevligt precis som förra året. Trista barer, fula vänthallar, småaggressiva människor… Den enda ljuspunkten var det unga slovenska fotbollslaget som spelat i Gothia Cup och hade samma väg som jag under hela flygdelen av resan. ”Nogometna šola NK, Krško” stod det på deras ryggar – ”Fotbollsskolan NK, Krško”. Ja, och Krško ligger ju bara en knapp timme från Zagreb, ett stenkast innanför den slovenska gränsen. De hade grönvita dräkter och såg glada och ungdomligt ädla ut. Jag lyssnade lite på deras skratt och lättsamma svordomar.

Sista biten – Bryssel-Zagreb – flög vi med Croatian Airlines och vi fick ost och oliver i små ”medelhavspaket”. Brussels Airlines bjöd inte på salt pinne ens. Sträckan Göteborg-Bryssel 11.55-13.45 just vid måltidstid var den enda matlösa, på vägen upp bjöd Lufthansa på goda smörgåsar både Zagreb-München och München-Göteborg.

Ja, och så landade jag på Pleso och klev på flygbussen. Jag var onödigt snabb med mitt nervöst opolletterade bagage (två datorer och tre par glasögon), så det dröjde en dryg halvtimme innan bussen gav sig iväg mot staden och Autobusni kolodvor. Sista biten åkte jag spårvagn, ja, bara tre stopp, men med krångligt bagage, som sagt. Toma behöll Londi hos sig i Dubrava till dagen därpå, för att det var bekvämare för alla. Jag satt en stund vid datorn och läste alla klokheter och dumheter om ”ensamkommande” och mord och massakrer i Frankrike och Tyskland. Några tycker tydligen att det är Europas eller den västerländska kulturens fel att IS-mördare mördar. De säger gärna: ”Det är vårt fel” men aldrig ”det är mitt fel”. Jag tror det är dags att sluta med det falska viet.

Läs mer

Andliv

Nästan hela den andra och sista Varbergsveckan log vädret ett stadigt solskensleede. Vi åt i trädgården både morgon och kväll i mindre eller större sällskap. De sista fyra eller fem dagarna låg Nilla och jag i timtal i Käringhålan, detta det vackraste och vildaste nakenbadet för kvinnor. Men eftersom det har en oklar gräns på den sidan som vetter mot fästningen, så ingår det bland de badandes bisysslor att mota bort män som förirrar sig in bland de sköna klipporna.

I Käringhålan kan man ligga alldeles intill vattnet på bekvämt rundade hällar. Ofta låg vi och tittade på sjöfåglarna, särskilt några änder (vet inte vilken sort, men kanske kan någon identifiera fåglarna på bilden här) som simmade omkring på matjakt klädda i sjögräsdräkter fångade vår uppmärksamhet och fantasi.

bild1-56

Jag kände mig själv som en sådan gräsklädd and, när jag letade mig ut genom tångbältet och förbi de bumliga stenarna mot öppnare vatten. Denna salta sträva närhet till allt…

Läs mer

Balkansommar

Egentligen borde jag kanske ägna dagen åt att städa upp efter den nyss gångna terminen – som kanske ändå inte har gått, för i detta ögonblick ramlade ytterligare ett arbete in – eller så borde jag kanske tänka lite på att packa, för imorgon åker jag till Sverige, men kanske just därför och för att jag nyss fått höra så mycket om den svenska sommaren, så gav jag mig av till Bundek i den flimrande hettan. Det är kanske psykologiskt bra att bli rejält svettig en gång till inför två svenskt svala sommarveckor, tänkte jag pudelklokt. Svalkan blir roligare så och mer lockande exotisk.

bild1-54

Och så fann jag mig där gående under solen längs den vitgnistrande vägen utmed ”nasip”. Jag la märke till att det höga gräset på Savas strandängar var nyslaget och att gräset redan höll på att bli till hö. En traktor med en hövändare efter sig for rad upp och rad ner. (Jag har nog inte använt ordet ”hövändare” sedan barndomens somrar i Ingeryd, men ordet sitter fortfarande bra i munnen, märker jag.) Jag tänkte något om att hur snabbt höet torkade. ”Innan natten faller är det torrt.” Jag vred lite på min solhatt. Bra med solhatt.

I dungarna kring Bundek var det ganska mycket folk redan när jag kom. Grillarna var i gång och överallt luktade grillat kött. Stora tunga män vände på köttstyckena. Kvinnorna dukade under träden och ställde upp stora flaskor med vatten.

bild2-54

En annan lukt som nådde min näsa var den av jäsande plommon. Ja, det finns en del plommonträd här. När jag tittade uppåt såg jag massor av röda plommon (de syns dåligt på bilden men de är där). Jag tänkte något om Balkansommaren – dessa mäktiga lukter av grillkött och jäsande plommon och de långsamt vidlyftiga förberedelserna inför det stora ätandet. Flodens närvaro där bakom vallen. Trädsvalkan.

bild3-54

Jag gick ner till min plats, nästan samma som i förrgår, vid sjön. Vattnet var varmare än sist och solen brände över stenstranden. Jag simmade mina rundor, tittade på fiskarna och på en schäfer som tjuvbadade tillsammans med husse och matte. Strandvakten kom ner och lugnt samtal utspann sig om förbudet, så hunden hann svalka sig. Men det finns också en plats för hundar borta vid bron, berättade strandvakten, och jag följde sedan den lilla trion med ögonen tills de nådde den tillåtna platsen. Om ni tittar riktigt noga så ser ni en schäfer komma upp ur vattnet till sina människor.

bild4-54

Jag stannade bara någon timme för sedan blev det för hett. När jag gick tillbaka längs den vita vägen rullade jag in mig i min handduk för att inte bli bränd av de branta solstrålarna och så nådde jag Most mladosti och svalkan därunder bron. Jag passade på att ta en bild på en bild som avbildar en Hrelić-försäljare med sina varor. Det är marknad på Hrelić idag eller det var det på förmiddagen. Nu går det nog inte att vara där.

bild5-54

Läs mer

Lek med sloj och slöja

Läste lite toalettpappersreklam: toaletni papir troslojni s mirisom breskve, treskiktstoalettpapper med persikodoft. Jag lämnar persikodoften därhän även om jag har mina invändningar mot parfymerat toapapper. Jag är intresserad av ordet ”sloj” som betyder skikt eller lager. Och jag tänker på ”slöja”; är inte en slöja ett tunt skikt av något, ett tygskikt? Jag har tittat i Hellquists ordbok men ingen förbindelse mellan ”slöja” och ”sloj” står att finna där, så vet ni, jag skapar den själv, naturligtvis med er tillåtelse och möjligen bara tillfälligt. Slöja och sloj är syster och bror sedan urminnes tiden, eller hur?

bild2-54

En bild ska man väl ha? Jag tar den här, lite beslöjad väl? Sloj.

Läs mer

Pogledajte patke!

Efter mogonstunden – kaffe och isvatten – med Londi på Simpa tog jag min ryggsäck med badsakerna och for iväg till Bundek för årets andra bad. Vädret är molnigt och mildvarmt idag, så det brände inte alls när jag gick längs nasip bort mot min korvsjö. Det fläktade lite ljumt och jag tyckte jag såg en stork gå och beta i det höga gräset nere vid Sava.

Jag slog mitt läger lite längre västerut (om det nu är sant att jag vet något om väderstrecken) än härom dagen mest för att stenarna låg ovanligt platt på mitt utvalda ställe. Den här gången hade jag ingen bok med mig, så jag förde först ett litet låtsassamtal i huvudet med mig själv på kroatiska. Sedan låg jag mest och tittade – när jag inte var i och simmade omkring. Min plats visade sig vara bra på andra sätt än det som gällde den rena bekvämligheten. Den var en bra åskådarplats.

bild1-54

Två småpojkar, bröder förstod jag, simmade starkröstat sjungande förbi. Då och då avbröt de simmandet och sången för att brottas lite i vattnet.

Några andra barn lite längre bort ropade ivrigt: Pogledajte patke! Pogledajte patke! (Titta på ankorna!) Och förbi mig simmade andmor med sina två ganska stora barn.

bild2-54

I hemlighet är jag tacksam över att det inte är så många svanar vid Bundek den här sommaren.

Läs mer