Inblick

Från tågfönstret på vägen mot Ljubljana förra helgen fick jag plötsligt en nästan osannolik inblick i ett hem. Ett ögonblick tvekade jag innan jag tog bilden. Får man göra så här? Fast nu när jag tittar på alltsammans – den rostiga hängrännan, kvastarna och skorna utanför dörren, sprickorna och lagningarna runt dörramen, hyllorna därinne, toalettstolen – så tänker jag att så här ser ett vanligt hem ut. Detta är en bild av den mänskliga tillvaron på jorden. Vi strävar år efter år mot förfallet och lyckas ibland för en stund att hålla det tillbaka. Och just här – på bilden – lyser solen över taket och grönskan runt omkring.

°°

PS I Salongen finns nytt att läsa.

6 kommentarer till “Inblick”

 1. I mina ögon ser huset ut att vara bebott av någon/några som flyttat in ganska nyligen. Med kvasten bakom dörren håller man rent på plattläggningen. Man har satt in en ny dörr till farstun och fått till en markis över uteplatsen. Gräset i den branta slänten klipps med den gula gräsklipparen. Om du passerar med tåg om något/några år är säkert stuprännor och tegeltaket på glid åtgärdade.

  Tegelpannornas utseende fascinerar mig. De ser ut att hänga samman i rätt långa rader. Kanske är det inte tegel utan någon sorts plåt eller annat material

 2. Tack Agneta,
  för din analys av bilden. Det blev ju mycket bättre så här! Fast visst måste det vara underligt att bo så nära järnvägen.

 3. Fascinerande, Bodil! Jag har en idé som ibland sysselsätter mig och sen glider utom räckhåll, och sen kommer igen, om en essäistisk text om hemmet. Den här bilden och era reflektioner känns inspirerande.

 4. Trevligt och på något vis uppmuntrande att höra detta, Pia! Att det går att tänka vidare utifrån sådant här löst funderande.

  Agneta,
  tågen är nog mer påträngande i Lund än längs den här sträckan. Det går inte mer än två eller tre tåg i varje riktning mellan Zagreb och Ljubljana om dagen, men kanske finns det ytterligare något eller några från Maribor till (och från) Ljubljana. Högst tio om dagen skulle jag tro. Och ändå är det väl störande.

  PS Din sista länk verkar inte fungera.

Kommentera