Gatumörker

Det är bara ytterst sällan jag tagit mig in till stan efter mörkrets inbrott, men härom kvällen hade jag anledning att lämna Sigečica, mitt utkantskvarter. Att det är föga upplyst eller belyst här ute är väl inte så konstigt, men jag blev allt lite överraskad över innerstans mörka gator. Jag tyckte både om det och inte. Gatlyktornas sken fick en särskild skönhet genom det, men mörkret blev stundtals alltför stort och kompakt att bära för en ensam vandrare.

Jag hörde röster men såg bara skymtar av människorna som släppte ut dem ur sig. Lite snubbligt blev det också över gatstenar och trottoarkanter. Sockeln till Tomislavstatyn syntes, men inte ryttaren själv. Han red där uppe ett med mörkret.

Bara Glavni Kolodvor (Centralstationen) läskade sig med både fasadljusbad och juldekorationsljus.

PS Nyligen talades det om städers belysning respektive ljuslöshet på annan plats.

3 kommentarer till “Gatumörker”

  1. Ja, jag tänkte just på det (länken). Det ser ju ut som i Stockholm på dina bilder. I alla fall Skeppsholmen dit vi gick i mörkret för att gå på museum. Över en svart bro över svarta vatten, uppför lerig backe med endast ledljus, sen över totalt svart lera mot en liten liten dörr, knappt synlig.
    Inte fan skyltar de ihjäl sig i Sverige i alla fall.

    Jag borde verkligen gå ut en vända i mörkret här nu när julskyltningen är på plats och plåta.
    Ska faktiskt försöka göra det. För att vi ska kunna jämföra.

  2. Nu kan jag inte gå ut i Stockholm och titta och jämföra, men jag undrar om inte Zagreb slår Stockholm med någon mörkerlängd ändå. Jag tror att den första bilden här är från Frankopanska, som är en mycket central gata.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *