Om bad

Vad är poesibad för en nätsida? För en liten tid sedan blev jag tipsad om att ett antal dikter av Else Lasker-Schüler finns utlagda på nätet i svensk översättning. Jag följde länken och fann – till min förvåning – att översättningarna där var mina (inte alltid de senaste versionerna men versioner jag publicerat under pausträdet under översättandets gång). Till och med en rad av mitt ”mellanprat” hade slunkit med vid kopierandet. Längst ner fann jag i och för sig en länk till pausträdet, men till en sida ”ur högen”, där det inte finns något alls om eller av Else Lasker-Schüler. Alltså en ganska meningslös länk.

Här är badlänken jag talar om.

Vad ska man tänka om detta? Slarvigt hopkommet badvatten utan vettigt lödder? Eller: När bad jag om att få bli vatten till ditt bad, kar?

13 kommentarer till “Om bad”

 1. Fräckt, tänker jag, och hade det hänt mig hade jag sagt ifrån. Märklig sida fö. Någon slags lo-tech-Wikipedia-design???

 2. Ja, tvagning, fast kanske snarare tilltvålning vore påkallat.

  Jag säger ifrån på det här sättet, eftersom jag inte vill ägna tid åt att gräva fram ”den skyldige/a”, men samtidigt ändå inte bara vill gå förbi. Fast möjligen gör jag något mer så småningom. Å andra sidan kanske saken redan ligger i det förflutna, även om den ligger rätt illa där.

 3. Det var en märklig sida. Ful inramning dessutom till de fina dikterna. Olagligt också. Men hur ser man vem som äger sidan?

 4. Marlena,
  ja, det var egentligen mest det där slarvigt fula som störde mig. Kanske har ägaren försvunnit och håller på med andra badprojekt. Det är väl mycket som seglar runt i cyberrymden så där helt eller halvt övergivet.

 5. Senkommen kommentar… Såg en dokumentär om internet och sociala medier nyligen. Många unga kallar ihopsättandet av sådana här sidor för kreativt arbete. Det samma gäller t.ex. YouTube, där man tar en filmsnutt och redigerar om den på annat sätt och publicerar som sin egen. Det anses vara mycket kreativt. För min del ser jag badet som ren!:) stöld och omklippandet av filmsnuttar eller omstuvandet av andras texter som fantasilöst slöseri med tid och trist.

  Mörkrädd blir man! Kanske som du på din kvällspromenad kvällen därpå?

 6. Kanske är det sådan kreativitet som belönas med MVG på våra gymnasier nuförtiden. Mycket möjligt att den där länken var ett elevarbete.

 7. Nämän Marita! Vet du inte att det är ”remix” du talar om? Det är ju den stora grejen förstår du, ett sätt att damma av gammal musik, film och även litteratur så att den blir konsumerbar också för mp3generationen. Skärp dig! 😉

 8. Är jag Marita? Haha.. men det ligger något i det du säger, Bengt. Ett nytt sätt att sprida lite ”kultur”. 🙂

Kommentera