Wangerin

För ett tag sedan visade jag här några bilder från min mormors uppväxtstad Stargard. När jag dagen efter besöket där tittade på min tvåspråkiga karta över området fick jag syn på ett stadsnamn: Wangerin, på polska Węgorzyno.


Wangerin ligger överst i högra hörnet av kartan – klicka för förstoring

Wangerin hette min Oma som ogift. Tänk om det kunde finnas något samband där! Ja, troligen gör det väl det, för jag vet att släkten under en tid levde i orter som Polnow (på polska Polanów) och Schlawe (på polska Sławno) och och de ligger ännu längre österut än Wangerin, som egentligen kunde varit ”en anhalt på vägen” mellan Schlawe och Stargard.

Vi åkte till Wangerin för att se hur det såg ut. Det var en av resans gråa dagar, så den lilla staden kom väl inte riktigt till sin rätt. Vi vandrade runt ett varv i den centrala delen, också i den här staden fanns det många tomrum som påminde om sår mellan husen. Jag tog några bilder på rådhuset, kyrkan och ytterligare några hus.

Efteråt var jag lite osäker på var vi egentligen hade varit. Det var på något vis svårt att hålla kvar några minnesbilder.

2 kommentarer till “Wangerin”

  1. De många parkbänkarna och papperskorgarna vid en stenlagd öppning, (sista bilden) får mig att undra om det är den lilla, lilla ortens stora, stora samlingsplats du avbildat.

Kommentera