Stargard

Ett mål jag lät oss ha under den annars ganska oplanerade polska delen av resan var min Omas uppväxtstad Stargard (numera Stargard Szczeciński). Här är en bild från 1931, då hon inte längre bodde där. Kyrkan till höger är Marienkirche och den till vänster är Johanniskirche, så vitt jag har kunnat räkna ut:

Och här är två stadsvyer från den tyska tiden (som jag har hittat på polska wikipedia):

Bodde Oma vid någon av dessa gator? Vid Pyritzer Straße eller Bahnhofstraße? Bahnhofstraße hade ju passat bra, eftersom hennes far arbetade vid järnvägen, eller var det inte så?

Nuets Stargard Szczeciński har ganska lite kvar av den gamla bebyggelsen, men några av husen vid torget finns kvar eller har återuppbyggts och de två stora kyrkorna och delar av stadsmuren med stadsporten som förr hette Pyritzer Tor och numera Brama Pyrzycka.

Regnet silade ner över staden den här dagen, så allt ser väl lite dystrare ut än det egentligen gör, föreställer jag mig.


torget med Marienkirche (på polska Kolegiata Najświętszej Marii Panny Królowej Świata)


Marienkirche igen med Pfarrhaus (”prästgården” om det nu heter så i en stad) i förgrunden


ett stycke av stadsmuren med Pyritzer Tor/Brama Pyrzycka


blick mot Marienkirche genom Pyritzer Tor

7 kommentarer till “Stargard”

  1. Bodil, fantastiska bilder, både de historiska och de nytagna. Varje gång jag tänker på hur städer och människor bytt eller tvingats byta nationalitet slår det mig hur svårt livet måste ha varit för de drabbade.

  2. Det är i alla fall upplyftande att förhållandet mellan Polen och Tyskland blivit friare och vänligare på senare år. Nu går det riktigt bra att resa i det gamla Hinterpommern och öppet säga att man har band till platserna från tiden före den nuvarande polska. Det är ett stort framsteg. Och som jag sa i texten ovan, så hittade jag de gamla bilderna på Pyritzer Straße och Bahnhofstraße hos POLSKA wikipedia; det är också fint.

  3. Ja Bodil, det är verkligen fint och inger en liten smula hopp. Jag är mycket tacksam att du berättar från dessa resor, de väcker ett slags längtan hos mig som jag inte känt sedan 1980-talet då jag ju reste mycket i både Tyskland och Polen.

  4. Kanske får jag föreslå dig några vackra resvägar lite mer detaljerat någon gång. Vem vet, det kanske ändå finns några resor kvar att göra för dig?

  5. Det är nästan som att vara ute och resa själv när man tar del av dina intressanta resor. Lägg gärna ut dina fängslande resrutter här på bloggen.

  6. Den närmaste tiden kommer det säkert att handla om den här resan här, fast mera som punktnedslag än som egentlig resrutt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *