Under sjustjärnan

Länge har jag vetat att ”settentrione” på italienska betyder ”nord”, men jag har aldrig funderat över detta ords ursprung. I kapitlet ”On the edge of the habitable world” i ”Herrarna i skogen” låter mig Kerstin Ekman plötsligt få veta något om det:

Redan 1500-talsförfattaren Olaus Magnus kontinentala läsare måste ha haft en annan världsbild och genom de tjugotvå böckerna i hans ”Historia om de nordiska folken” lär de ha förstått att det under ”septentrio”, sjustjärnan, fanns en civilisation med verksamma och påhittiga människor som hade en lång hstoria. Han skrev på latin och kallade sitt arbete ”De gentibus septentrionalibus”.

Vi här uppe lever alltså under sjustjärnan. Andra folk lever under solen.

himmel

PS Jag har alltid varit fascinerad av väderstreckens namn. Här finns ett fragment av ett väderstreckssamtal.

8 kommentarer till “Under sjustjärnan”

 1. Men Sjustjärnorna och Stora Björnen är ju inte samma sak. Sjustärnorna är [Plejaderna](http://sv.wikipedia.org/wiki/Plejaderna), men detta med det italienska ordet för nord har ju med de sju stjärnorna av Stora Björnen att göra – läste jag i alla fall [här](http://it.wikipedia.org/wiki/Settentrione) i Wikipedia. Eller har jag uppfattat något fel?

  Men Bodil, ni bor inte bara under sjärnorna – tänk på sommaren när solen går nästan aldrig ner! 😉 Och de som ”bor under Södra Korset” (säger man så även på svenska?) har ju också mycket sol…

  Våren är på väg!!!

 2. Jag vet inte om det finns så mycket att missuppfatta här. Det blir ju snarast lite löjligt om Olaus Magnus ska bli ”överbevisad” av Wikipedia. Han gav ju bara en fri översättning av det latinska ordet ”septentrio” men menade säkert inget annat än Karlavagnen för det. Och själv tycket jag om uttrycket ”vi bor under sjustjärnan” utan att vilja bekymra mig om vilken av världsrymdens sjustjärnor det är. Det är den det är, tänker jag.

 3. Nej, det är nog inte Olaus Magnus som ska bli ”överbevisad” av Wikipedia. Kanske har Kerstin Ekman helt enkelt missuppfattat ordet ”septentrio”.

  Die Römer sahen in den sieben Sternen des Großen Wagens sieben Ochsen (lateinisch septemtriones von septem sieben und trio Dreschochse, auch: septentriones, septemptriones), die ständig um den Himmelspol wanderten. Der Begriff Septentrio wurde zum Synonym für den Norden und den Nordwind (Septentrio).
  Kolla [här](http://de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fer_B%C3%A4r#Septemtriones).

  Stjärnorna av Stora Björnen som rör sig runt polsjtärnan är ju så att säga Nordens centrala stjärnor. (Fönstret i mitt rum går mot norr och jag ser dem väldigt ofta…) Sjustjärnorna är ju däremot mycket svårare att upptäcka och framförallt syns de inte året runt.

 4. Där var jag kanske lite snabb. Jag skulle ha sagt Kerstin Ekman, fast inte heller hon menar säkert något annat än Karlavagnen med sjustjärnan. Och det som jag tyckte var intressant i det här var att det här latinska ordet för norr betyder något med sju och att dessa sju är stjärnor.

 5. Javisst, även jag tycker om att förstå varifrån orden kommer. Och stjärnorna har ju alltid varit något särskilt för människorna. (När jag var barn började jag lära mig stjärnornas namn – jag ville kunna de alla utantill. Men jag lyckades inte. Det var alltför många…)

  ”Siebengestirn” ist im Deutschen übrigens auch ein Synonym für eine Gruppe von sieben Menschen. So gab es zum Beispiel mal einen Kreis Schachspieler in Berlin, der sich so nannte.

 6. Aaah, men nu fattar jag att det har med grammatiken att göra! ”Sjustjärnan” – singular alltså – betyder ”Karlavagnen”. Men ”Sjustärnorna” – plural – är något helt annat, nämligen Plejaderna. Då var jag alltså för snabbt, Bodil. Förlåt! 🙂

 7. Keri, jag vet inte riktigt hur det är, alltså om verkligen sjustjärnan är synonymt med Karlavagnen för särskilt många, men det är kanske inte så viktigt. I alla fall tyckte jag om att se ordet ”settentrione” klarna för mig och egentligen blir inget av det här sämre av att det finns två sjustjärnor i världsrymden: Stora björnen och Plejaderna. Nu väntar jag på att någon ska komma hit med den tredje…

 8. Nej, det skulle räcka, tror jag. Så skrev jag ett mail till min Sternenkieker-bekant i Uppsala. Och han har ingenting att tillägga.

  Men för att göra det här förvirrandet komplett:

  De flesta kopplar ihop Stora björnen med Karlavagnen, … , men själva Karlavagnen består bara av de sju ljusstarkaste stjärnorna i Stora björnen.

  Kolla [här](http://sv.wikipedia.org/wiki/Stora_bj%C3%B6rnen) och [här](http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Ursa_Major_%28Bode%29.jpg).

  Sen hittade jag [det här](http://etnhum.etn.lu.se/arkiv/insamla/fraglist/HC_15.html) – och jag undrar vem skulle ha svarat på alla dessa många många frågor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *