Jesus i Bad Reichenhall

Den lilla staden Bad Reichenhall i det allra sydöstligaste hörnet av Bayern, Berchtesgadener Land, ligger i en dal eller en gryta mellan höga vackra berg. Ett av dem heter Predigtstuhl – predikstolen – och dit upp går det en linbana. Egentligen är det inget särskilt varken med Bad Reichenhall eller Predigtstuhl eller de andra bergen runt omkring utom att det är hisnande vackert här, vackert och samtidigt – när man kommer ner ur den vildaste bergvärlden – idylliskt.

1
Staufen

2
Müllner Horn

3
Pankraz

4
Saalachsee

Säkert strömmar det mängder av turister hit, både sommar och vinter, men nu har någon kommit på att detta inte är nog. En Jättejesus – 55 meter hög, högre än Kristusstatyn på Sockertoppen i Rio – ska placeras högt högt uppe, strax under predikstolens topp. Folk i staden säger nej, de flesta i alla fall, men ännu vet ingen hur historien ska sluta.

staty
Jesuskolossen på berget

Historien – som tyvärr är sann – och bilderna är hämtade från Salzblog.

6 kommentarer till “Jesus i Bad Reichenhall”

 1. Enligt salzblogs källa, så har också kyrkorna reagerat starkt negativt mot planerna, som drivs av en dåre från Dresden. Jog tror inte heller att sånt går att genomdriva mot den katolska kyrkans motståndet i Bayern. Men vilka vackra bilder!

 2. Nej,det lutar väl åt att det inte blir av, men bara idén i sig är ju grotesk – ett slags gigantiskt monster skulle stå där och förfula det så vackra bergslandskapet. För att locka turister?

  Ja, bilderna i Salzblog som helhet är värda att titta noga på.

 3. Ja, jag grunnade på det här med en staty, det kanske ska statyeras exempel, möjligen beror den här megalomanin på Papa Ratzi, all makt (även den s.k. ”allmakten”) skall ju manifesteras på något sätt. Försökte ju fresta dig igår med världens största statybrud, se: http://www.sozialistische-gedenkstaetten.de/A_Sowjetunion/Stalingrad/Stalingrad.shtml som mäter 82 massiva M. ü. M., men om det är som du säger inte sannolikt att den här byggs, kan jag sova lugnt i natt igen. Bortödslad sten. Dessutom har Jesus-statyn i Rio en mindre förebild i Lissabon. Bayern kanske borde bygga en staty till Beckenbayers ära (sic!). Men vad vet jag om folkets opium, jag delar inte den smaken…

 4. Jag tror egentligen inte att påven har något med det här projektet att göra – fast jag vet ju inte.

  Och den här ”Fosterlandets moder”, eller vad man nu ska kalla den för på svenska, tycker jag är otäck, fast möjligen passar den bättre in i landskapet än den tänkta Jesusstatyn. Jag menar att landskapet runt den här ”modern” är mer enformigt och intetsägande och därför mindre spektakulärt – och estetiskt förstörbart – i sig.

  Intressant det här med att Jesusstatyn i Rio har en mindre förebild i Lissabon. Hur stor eller liten är den? Den kanske har riktigt rimliga proportioner.

 5. Nä, inte alla gillar gigantiska stenbrudar. Just den här, som finns i fler versioner på hemsidan http://www.stalingrad-info.com/ (där man får leta sig fram lite snårigt, men det finns rätt goda foton där), manifesterar givetvis segern vid Stalingrad för sovjetisk del, och det är inte mycket att säga om, men jag tror, utan att ha varit där själv, att landskapet runt den här fosterlandsmorsan är ganska kuperat, kullen där hon står var en av de mest centrala under den där vintern, och hon lär synas halvvägs till Tibet av den anledningen. Estetiskt mindre tilltalande, men vem väljer sina slagfält? På stalingrad-sidan ovan finns en rätt mänsklig reflektion om slaget (och kriget) av författaren Konstantin Simonov, som i engelsk version lyder:

  ”We think of the great battle on the Volga without
  hatred or malice. However, we consider Stalingrad to
  be a lesson from the past which, unfortunately, must be
  remembered.
  Should that war be recalled? Some think not, but I
  don’t agree. That war must be recalled until the time,
  when mankind will say: ”we don’t want war and will do
  everything possible to prevent it so that never again
  will there be war on this earth”.
  There will be a day when we shall stop recalling the
  war and say: it was the last – not because we should
  like to believe it is so, but because we shall know it is so.

  Jesus i Lissabon, som jag bara hade en hunch om, finns avkonterfejad på http://www.flickr.com/photos/tierecke/243029645/ men statyidén finns även på Madeira och Östtimor (tack Wikipedia). Måtten på respektive gosse orkade jag inte leta efter nu, men jag tror att Rio-Kalle är större.

  Jag tror inte heller Papa Ratzi är direkt inblandad i Bayern, men det syns att morgonluften i Rom/Bayern är ganska frisk nu.

 6. Nej, vem väljer sina slagfält? Fast nog väljer man vilka monument man sätter upp.

  Jesusstatyn i Lissabon är inte heller riktigt något för mig. I så fall tycker jag bättre om Kristus i Rio. Den passar märkligt nog in i landskapet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *