Nyfikna gränden

I somras i Vrchlabí i Krkonoše (Riesengebirge) köpte jag mina jukort. Alla är målade av Jiří Škopek och motiven är hämtade dels från Vrchlabí dels från Jilemnice, som inte ligger så långt därifrån. På det lilla kartutsnittet här bredvid hittar ni båda städerna och den lila linjen är gränsen mellan Tjeckien och Polen. Bäst av Škopeks bilder tyckte jag om ”Nyfikna gränden” – ”Neugierige Gasse” – ”Zvědavá ulička” i Jilemnice. Här kan ni se den med sin snövandrare:

målning

Zvědavá ulička v Jilemnici

Samma gränd någon gång under andra hälften 1800-talet:

gränd då

Och så här ser ”Nyfikna gränden” ut idag:

gränd nu

Här är en länk till gränden om någon skulle vara, ja, ni vet vad.

3 kommentarer till “Nyfikna gränden”

  1. Går ju också att tillägga att Vrchlabí en gång hette Hohenelbe. Lustig bild, ser nästan ut som husen vill veta vem som kommer. Det här landskapet skulle jag någon vilja besöka och även längre åt sydväst. Tänk att döpa ett berg till Altvater! Var är då Altmutter?

  2. Ja, det är ju egentligen samma namn – höga Elbe/Elbetoppen -på tyska och tjeckiska. Vandrar man i bergen lite ovanför Vrchlabí kan man om man vill komma till Elbes källor. Jag kan rekommendera vandringar i Riesengebirge. Om du har lust kan du titta på bilder därifrån här under pausträdet – stoppa bara in ”Riesengebirge” i sökrutan så får du en hel rad texter med bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *