ur Kattresan

Igår hittade jag ett fint inlägg om Ivar Arosenius hos Keri på Mondschnee och det fick mig att tänka på min barndoms första riktiga bok: ”Kattresan”. Kanske är det den mest spännande bok jag upplevt i hela mitt liv. ”Efter tvåårsåldern upplever man inget särskilt mer”, låter det här kanske som, tja, möjligen är det i alla fall så att de allra märkligaste sakerna händer först i livet.

Här ska ni få se några av bilderna från Lillans och kattens resa (några av er känner säkert igen dem):

häst

stad

kompott

Men den på ett hemskt sätt bästa bilden visar jag inte, för en sida med en sådan bild kan inte få ligga uppslagen hela tiden. Den måste avnjutas med försiktighet. Någon gång ibland och väldigt snabbt.

4 kommentarer till “ur Kattresan”

  1. Hej bernur,

    jag citerar dig från den plats du pekar på och säger sedan något om det du berättar där:

    *När jag var 5 år läste jag Kattresan, och njöt både av den stabiliserande texten och Ivar Arosenius nonchalant vackra teckningar (som jag aldrig varken då eller nu skulle drömma om att kalla ”naivistiska”). Katten sprack, och genom springan vällde alfabetet in – jag var redo.*

    Jag ser att du läste boken på egen hand och att du också talar om den där dramatiska bilden, där katten sprack. Själv fick jag ”Kattresan” läst för mig, när jag var kanske två år. Jag vet inte om jag minns det ”på riktigt” eller om jag fått det berättat för mig – i alla fall var den där speciella bilden en skrämmande höjdpunkt i boken för mig, en höjdpunkt som efter något ögonblick blev för mycket för mig. Jag var tvungen att slå igen boken… för att sedan smygöppna den igen. Och inte är det särskilt annorlunda när jag ser mig om i ”Kattresan” idag.

  2. Hm, jag närmade mig Ivar Arosenius bilder ju på ett helt annat sätt. Inte som barn utan genom att jag lät mig förtrollas av hans bilder för vuxna. Först senare när jag läste lite omkring på nätet om honom upptäckte jag kattresan. Men intressant tyckte jag var även hans utveckling från en bohem till en så trevlig pappa…

    Och i samband med kattresan kan jag verkligen rekommendera de här två länkerna: [Kattresan som animation](http://www.barnensbibliotek.se/kattresan/Kattresan_sv.html) och [Vad hände med Lillan senare?](http://aroseniusfonden.com/filer/lillan_levnadsode.pdf)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *