Fläder – Flieder

Så här i hettan tänker jag inte ta i för hårt. Jag nöjer mig med lite lösa funderingar kring syren och fläder. På tyska heter syren lustigt och irriterande nog Flieder. Och nu är syrenernas tid förbi igen; nyss var de så här vackra och friska:

syren

Fläder heter på tyska Holunder. På skånska finns ett besläktat ord: hylle, man gör hyllesaft av hylleblommor till exempel. Jag slår upp i en tysk dialektordbok och ser då att fläder kan heta allt möjligt förutom Holunder. Här är några exempel: Flieder, Holder, Alore, Hitschel, Büssenholt, Ellhorn, Kisseken, Schiweken.

fläder

Och nu blommar flädern i pärlande skönhet – de allra minsta pärlorna skummar långt upp i himlen.

7 kommentarer till “Fläder – Flieder”

 1. Som barn sjöng vi det här rimmet:

  Ringel, Ringel, Reihe,
  wir sind der Kinder dreie,
  wir sitzen unterm Hollerbusch ,
  und machen alle husch, husch, husch!

  Hollerbusch = fläderbuske

 2. Tack Keri,

  fin ramsa, där har vi alltså en variant till.

  PS Hoppas du hade finare väder resten av Sverigetiden än du hade den där dagen.

 3. Gör du fläderblomssaft? Flädern växer tyvärr inte i Skellefteå där jag är just nu, men tidigare somrar har jag gjort god frisk saft med citron, socker och blommor.

  Den första krisen att lösa här hemma blev domännamnet som plötsligt var blockerat. Vi hade missat att anmäla adressändring, så fakturan från IIS kom inte fram. Life de Luxe ligger nog nere ett par dar innan betalningen är registrerad.

 4. Nej, det gör jag inte, men jag har druckit en del hemgjord flädersaft. Det är lite märkligt att tänka sig att flädern inte växer däruppe där du är nu, men äpplen och päron och sådant har ni väl, tänker jag mig.

  Ja, jag såg att Life de Luxe vilar sig. Jag funderade på om det kanske var sommarstängt. Pausträdet har för övrigt sommarstängt från och med i övermorgon.

 5. Min barndoms Holunder minns jag framför allt från en liten by i Bayern, där vi tillbringade några somrar. Där växte en kolossal buske nära ”Misthaufen”. Den gav så småningom massor med mindre, svarta bär, som min Oma gjorde goda krämer av. Att göra flädersaft har jag lärt mig först här i Halland.

 6. Fläder: Sambucus nigra | elder | Holunder | sureau
  Syrén: Syringa vulgaris | lilac | Flieder | lilas

  Enligt en ordbok från 1944.

  Druvfläder eller Trauben-Holunder är mycket giftig, men dekorativ!

  I parkområdena runt där jag bor finns det gott om fläder och även slånbär.

  Fläderblomssaft har jag gjort i såväl Småland som i Skåne. I Småland använde jag mig för tillagandet av ett stort Höganäskrus stående i en sval jordkällare. Det skulle enligt receptet röras om i kruset varannan dag i tio dagars tid. Barnens fröken på Lekis fösåg oss också med flädersaft eller hyllesaft som hon sa. Den var gjord på de svarta fläderbären och skulle vara extra bra i förkylningstider.

 7. Det verkar finnas mer att säga om fläder än om Flieder. Och ändå är syrenen – tillsammans med äppelträdet – ett slags inofficiell symbol för det svenska torpar- eller småbondehemmet. När allt annat för länge sedan är borta visar spridda syrenbuskar och ett och annat knotigt äppelträd att här bodde en gång någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *