Morgunkorn

Morgonstund – och guld i mun igen? Jag tittar på ett fat som jag köpte i keramikstaden Faenza en gång. (Ordet ”fajans” är förresten avlett från stadsnamnet Faenza.) Visst har fågeln guld i mun? Den här fågelprofilen lär vara en anrik adelsfamiljs emblem och jag har hört att det rödgula kornet symboliserar rikedom.

fågel

I Faenzatrakten har jag varit under flera somrar. Så här beskrev jag staden en gång:

Dagen därpå åker vi in till Faenza. Det är en besynnerlig stad, både fascinerande och tråkig. Den lovar mer än den håller, kan man säga, men den lovar gång på gång. I centrum ligger de två avlånga torgen Piazza del Popolo och Piazza della Libertà på rad efter varandra. De ser först intressanta och lockande ut med sina ändlösa draperiförsedda portiker på båda sidor, men efter en stund tar de liksom musten ur oss. Och i juli är det hett här. Londi vet ibland inte var hon ska sätta ner tassarna.

Vi tar vår tillflykt tlll en av de många keramikverkstäderna – därinne är det svalt och behagligt. En mystisk vadarfågel med graciöst böjd hals sneglar på oss från krus och fat. Den håller något litet och runt i näbben. Ett bär? En pärla?

Och här innanför finns en sommarmorgonsvandring längs floden Lamone som flyter förbi Faenza.

5 kommentarer till “Morgunkorn”

  1. Det enda som kommer upp i skallen när jag tittar på bilden är en fabel och orden ”surt, sa räven om rönnbären”.

    Säkert är dock bäret/kornet en symbol för rikedom, kanske som en amulett… Själv bär jag en pixie från Cornwall i plånboken. Pixien är som en liten alf och den var en gåva av en okänd – förutsättningen för att dess lyckobringande magi ska fungera…

  2. Lingon och rönnbär – ni ser väl att det är ett guldrött vetekorn, ett sydländskt morgunkorn, skulle man kunna säga.

  3. Med tanke på en tidigare diskussion: är du säker på att det inte är en mask (’worm’) i genomskärning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *