Freya Klier: Oskar Brüsewitz

![bok](/wp-content/PICT5/PICT5851_3.jpg @alignright)För ungefär två år sedan läste jag biografin ”Oskar Brüsewitz – Leben und Tod eines mutigen DDR-Pfarrers” av Freya Klier (här är en länk till hennes hemsida). Kanske kan det i dessa tider av religiöst-fanatiska våldsdåd anses som stötande att ta upp en biografi över en människa som bränt sig själv till döds för sin religiösa tros skull. Kanske, men det här är något annat än ett fanatiskt våldsdåd. Oskar Brüsewitz’ liv var ett liv i kampen för att under en diktatur få utöva sin religion och för att ge andra människor möjlighet att också göra det. Han riskerade ingen annans liv när han till sist tog livet av sig. Han tog sitt liv för att tydligt visa på förtrycket och för att visa att han inte givit upp trots detta förtryck. Visst är det sant att han med sitt självmord skadade andra, sin familj, sina vänner, men självmord är inte detsamma som ett terrordåd.

OB

Så här börjar boken:

Am 18. August 1976, um 10.20 Uhr, stellt der 47-jährige evangelische Pfarrer Oskar Brüsewitz in der Fußgängerzone der Kleinstadt Zeitz zwei weithin sichtbare Protestplakate gegen die kirchenfeindliche Politik der DDR-Reigierung auf.

Kurze Zeit später übergießt er sich mit Benzin und zündet sich an. Oskar Brüsewitz erliegt vier Tage später seinen Verbrennungen.

Für die SED ist der Opfertod des engagierten Pfarrers die ”schlimmste Provokation” seit dem Arbeiteraufstand im Juni 1953. Bei den Christen in Ost und West löst die Verzweiflungstat einen Schock und ein tiefes Nachdenken aus…

Wer war Oskar Brüsewitz?

Den 18:e augusti 1976 klockan 10.20 ställer den 47-årige protestantiske prästen Oskar Brüsewitz upp två protestplakat på gågatan i småstaden Zeitz. Plakaten är väl synliga och de vänder sig emot DDR-regeringens kyrkofientliga politik.

En kort stund senare häller han bensin över sig och tänder på. Oskar Brüsewitz dör fyra dagar senare av brännskadorna.

För det regerande partiet SED är den engagerade prästens offerdöd den ”värsta provokationen” sedan arbetarupproret i juni 1953. Bland kristna i Öst och Väst utlöser den förtvivlade handlingen ett chocktillstånd och en djup eftertänksamhet…

Vem var Oskar Brüsewitz?

På motstående sida finns en bild målad av Matthias Koeppel:

eld

PS Jag har tidigare publicerat mina översättningar av två längre essäer av Freya Klier. Här följer länkar till dessa texter:

Förhindrad återkomst:
1. Östtyskland – Elitens förhindrade återkomst
2. Östtyskland – Femtiotalets ödeläggelse
3. Östtyskland – Flykten från de slutna anstalterna
4. Östtyskland – Återkomst med förhinder
5. Östtyskland – En talande rankinglista

Juni 1953, uppror i DDR:
1. Uppror i DDR – Dagen före
2. Uppror i DDR – Den 17:e juni
3. Uppror i DDR – Våldets seger
4. Uppror i DDR – Den långa tystnaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *