Friuli: Cormons

Innan vi lämnar Friuli för den här gången lägger jag fram den här kartan, så att ni kan se hur de olika platserna jag har pratat om ligger i förhållande till varandra, fast nu ser jag att Aquileia blivit överhoppat. Det ligger ungefär mitt emellan Cervignano och Grado, alltså i den södra delen. Och Canebola är naturligtvis inte med, för där bor väl inte fler än kanske något hundratal människor – i alla fall ligger det nordöst om Cividale alldeles vid slovenska gränsen.

Friuli

Ganska långt ner i sydost, strax norr om den halvt bortsuddade gränsen mellan Friuli och Venezia Giulia, ligger Cormons, en liten stad med rötter i förromersk tid. Så här ser den ut från Monte Quarin en het dag i slutet av juli:

Cormons

Namnet Cormons, som jag tänkte kunde betyda ”hjärtat av bergen” (cuore=hjärta, monte=berg) eller något sådant, har ett mycket gammalt ursprung och man tror att det bygger på ett keltiskt ord (”carmo”) för vessla. Under förromersk tid var trakten här befolkad av keltiska stammar – galli carmones. Redan 181 f.Kr. fanns det en romersk militärförläggning på Monte Quarin. I början av 600-talet kom longobarderna och byggde befästninganläggningar kring staden eller byn. Under en tid styrdes staden från Aquileia, men det som präglar den nutida staden är främst tiden under dubbelmonarkin. Cormons ser i mycket ut som en centraleuropeisk småstad. Den här husraden finner man vid ena sidan av stadens stora torg:

piazza

Och här ser vi en annan rad av hus uppifrån terrassen framför Duomo di Sant’Adalberto:

husrad

Jag har hittat en text på tyska som visar att en spillra av en samhörighetskänsla med Österrike-Ungern fortfarande lever kvar här. I stadsdelen Brazzano firas ännu varje år kejsar Franz Josephs födelsedag:

Der Ortsteil Brazzano liegt am Ufer des Judrio und war der letzte Ort kaiserlicher Herrschaft vor der Grenze. Jährlich im August wird im Ortsteil Brazzano der "Kaisergeburtstag von Franz Joseph" gefeiert – auch heute noch.

Cormons ligger i Collio ett berömt vindistrikt med högt ansedda viner. Landskapet är kulligt och så här ser det ut om man tittar upp mot de närmaste kullarna från en av stadens utkanter:

vy från Cormons

Och här till sist får ni en blick ut över landskapet från Monte Quarin:

Collio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *