Historiens vägar: Góra Anny/Annaberg

Gång på gång under den här resan hit och dit över gränserna mellan Tyskland, Polen och Tjeckien har historiens vägar gjort sig tydligt påminda – i ortsnamnen, i möten med människor jag träffade, i samtalen med min tjeckiske man, i bilderna från förr…

I dagens polska Dolny Śląsk som före andra världskrigets slut var det tyska Niederschlesien ligger Nowa Ruda. Här var vi också i höstas, eftersom jag då ville söka efter spåren av Olga Tokarczuks roman ”Daghus, natthus”. Så här såg ett hörn av staden ut i sommarhettan för någon vecka sedan:

Nowa Ruda

Och det här är Neurode sett ur en liknande vinkel någon gång i början av 1900-talet:

Neurode

Jag talade lite med en gammal tysk kvinna som var i staden för att söka efter sitt barndomshem. Hon uttryckte sig mycket försiktigt för att inte säga något som kunde uppfattas som stötande – hon kunde inte riktigt inordna mig i sammanhangen. Vad gjorde en svensk här?

Nowa Ruda lutar sin ena sida upp mot Góra Anny (Annaberg en gång). Däruppe finns ett pensionat som bär namnet Góra Anny och där bodde vi nu för andra gången. Det är ett par i fyrtioårsåldern som driver detta pensionat och det lite märkliga är att mannen och frun har så helt olika syn på förhållandet till historien. Innan jag går in på den här skillnaden gör jag en mycket kort historisk återblick: Niederschlesien hör till de områden av Tyskland som tillföll Polen efter andra världskriget. Det här området var tidigare så gott som helt och hållet befolkat av tyskar, men efter kriget fördrevs den tyska befolkningen som ett kollektivt straff för Hitlers gärningar. De som sedan flyttade in eller snarare flyttades in var polacker från östra Polen som Sovjet la beslag på efter kriget. Dessa människor hade alltså själva fördrivits från sina hemtrakter och sedan blivit tilldelade de före detta tyska områdena.

Frun i pensionatet är uppfylld av ett markant tyskhat. Mannen däremot visar ingen som helst motvilja mot tyskar och dessutom talar han utmärkt tyska. Visserligen verkar de flesta av gästerna vara från Polen, men fruns hållning måste ändå skapa problem eftersom de nästvanligaste gästerna är just tyskar. Intressant är att det på en av väggarna i restaurangen hänger en jättestor bild av huset som det såg ut under den tyska tiden och den tyska texten är kvar.

Annabaude

Under polsk tid har vissa tillbyggnader gjorts, men det är inte svårt att känna igen grundstrukturen från den gamla ”Annabaude”.

Góra Anny 1

Góra Anny 2

Jag tror visst att utveckligen går mot att spänningarna löses upp, alltså att i det här fallet mannens linje vinner i det långa loppet, men det är nog just fråga om ett långt lopp.

När vi senare var på andra sidan bergen på den tjeckiska sidan mötte vi egentligen aldrig någon tyskfientlighet. Kanske ligger en förklaring – det här är alltså fria spekulationer från min sida – i att Sudetområdena aldrig var Tyskland (mer än under en del av Hitlertiden). De var områden i Tjeckien som hade en stor tysk befolkning, men det var inte Tyskland. Därför är det kanske lättare för tjeckerna att handskas med det tyska elementet här – tyskarna fördrevs i och för sig också härifrån som ett straff för Hitlers annektion av först Sudetområdena och sedan hela Böhmen-Mähren, men idag verkar tyskar ses som vilka människor som helst här. För polackerna är saken mer komplicerad, eftersom de bor i ett område som i århundranden varit Tyskland/Preußen och eftersom just de polacker som bor här kommer ifrån trakter som ligger mycket långt härifrån och som de själva blivit berövade med våld. Det finns ett identitetsproblem i det här som det tar tid att lösa, men som ändå måste lösas. För allas bästa.

4 kommentarer till “Historiens vägar: Góra Anny/Annaberg”

 1. Hej,

  jag har läst med stort intresse om Annaberg. Eftersom mina förfäder kommer därifrån vill jag gärna starta en närmare diskussion. Kanske kan detta vara en god början.

  En karta över Annabergs läge skulle vara trevligt att få. Möjligen finns det flera Annaberg i området mellan Tyskland/Sachsen och Tjeckien.

  Bästa hälsningar

  Dr. Eugen Ungethum

  P.S. Skulle vara trevligt att höra från er snart.

 2. Hej,

  tack för kommentaren. Tyvärr har jag ingen karta över området, men det går säkert att hitta på nätet. Ja, det finns nog flera Annaberg, men det här ligger alltså strax ovanför Nova Ruda/Neurode i det som på tyska heter Niederschlesien.

  Här är en länk till en bland flera andra texer jag skrivit om området. Egentligen är det ingen riktig text utan det är en bild av [ett gammalt vykort.](http://www.bodilzalesky.com/blog/2005/09/25/ett-vykort-fran-en-annan-tid/)

  Jag pratar gärna mer om det här och jag ska titta om jag kanske ändå inte har fällt in en karta i någon av mina texter.

 3. OK, Bodil. Helt enormt detta.
  Vad? -frågar du mig…
  Din belysning av situationen i Nowa Ruda contra den i Tjeckien. Samt den historiska belysningen. Man ryser.
  Varför? -frågar du kanske?

  Applicerat på dagens och de gångna 61 årens konflikt i Mellnöstern – världens kanske ondaste tå. Man kan med lätthet se parallellerna: folkomflyttning med eller utan våld, byte av invånare i hus – från Casablanca till Damascus – och ständiga krigshandlingar i syfte att ”återställa”.
  Återställa vad? Till vilket skick? Vilka har skulden till detta?

  Att ställa frågor är min lilla ”hobby” sedan jag undrade i femårsåldern huruvida gud alltid sett allt som skett och bara låtit det ske.

 4. Wu,
  min skildring är naturligtvis ett mycket förenklat sammandrag av förlopp som innehåller många fler detaljer. Dessutom kan man förstås, om man vill, gräva sig längre tillbaka i tiden, men där räcker inte mina kunskaper.

  I alla fall är jag glad över att du velat läsa den här lilla sammanställningen av några av denna bygds tider.

Kommentera