Rödluvan och vargen

![Chiara](/wp-content/PICT1/PICT1787.jpg @alignleft)Alla som varit i Italien och känner någon som röker känner antagligen till skylten ”Sali e tabacchi” som hänger utanför alla tobaksaffärer. Denna skylt är en kvarleva från saltmonopolets dagar, fast man kan faktiskt fortfarande köpa salt i de här små tobaksaffärerna förutom frimärken, vykort och diverse andra småsaker, ja, och så cigarretter och tobak förstås.![bimbo](/wp-content/bimbo.jpg @alignleft)Den italienske författaren Piero Chiara har skrivit en samling aforismer, småhistorier, tankar och funderingar som han kallat ”Sale e tabacchi”. I en kort text på ett tiotal rader funderar han över olika sätt att ”dikta vidare” på eller modernisera gamla folksagor. Han kommer att tänka på den bolognesiske vissångaren Dino Sarti och hans variant på ”Rödluvan och vargen”. Chiara skriver: ![PC](/wp-content/chiara2.jpg @alignright) Efter att ha spelat Rödluvan som frågar vargen varför han har så kort hår, så långa naglar och så utstående tänder byter Sarti roll och blir vargen utklädd till mormor som frågar Rödluvan:

It vgnò què par criticherum o par feret magner? (Sei venuta per criticarmi o per farti mangiare?)

På svenska: Har du kommit hit för att kritisera mig eller för att bli uppäten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *