Greifswald, DDR 28.10 1981

![Greifswald](/wp-content/180pxHGW_1989_1_01_01.jpg @alignleft)Jag har precis satt ner fötterna på Vänersborgsmarken efter min lilla föredragsresa genom ett nästan sommaraktigt Nordtyskland. Snabbt kastar jag in en anteckning från min Greifswaldsdagbok:

28.10 1981

Sedan två dagar är jag tillbaka i Greifswald. Under tiden jag var borta har Jan råkat ut för svårigheter. Han har använt en artikel från en västtysk tidning i sin undervisning och nu kommer våra kolleger och inte minst den politiska ledningen vid institutionen med dolda hotelser: ”Sådant är straffbart.” ”Detta kan vi inte tillåta.” ”Vi hoppas att du inser det själv.” Det otäcka är ju att man egentligen aldrig vet vad som kan hända…

Igår hölls för övrigt en konferens för bland annat språklärare, där Jan och jag inte var välkomna.

12 kommentarer till “Greifswald, DDR 28.10 1981”

 1. Jag anar ett slags parallellhandlingar här – tillbaka i Vänersborg 2005 och tillbaka i Greifsvald 1981.

  Kan man få höra lite om eventuella likheter och skillnader?

 2. Thorvald: Tyvärr är jag inte så raffinerad som du ger mig en vink om att jag skulle kunna vara. Jo, jag kom nyss hem från min nordtyska föredragsresa, men dagbokstexten satte jag in mest för att hålla rätt datum – exakt 24 år efter att anteckningen gjordes publiceras den här, för jag vill hålla det autentiskt så långt det går och inte rucka på eller flytta texten från sitt verkliga datum utom i yttersta nödfall.

 3. Vad världen är liten
  Brukar stövla in här till dig Bodil då och då för att försöka få lite fakta om hur det var förr i de fd kommunistiska länderna som så många författare återger i böcker du skriver om.
  Läste långt tidigare vilket skönt jobb du har, föreläsare, är helt avundsjuk.
  Nu efter att läst kommentaren av Thorvalds kommentar där Vänersborg nämns, kollade jag upp fakta om dig och så log jag lite för mig själv när jag såg att du har varit anställd vid HTU – där jag har pluggat under samma år du varit anställd (jag började dock 2001). Mysko.

 4. Välkommen hem, Bodil! Hoppas att snart få ett litet sammandrag av din föredragsresa till Tysklad här under Pausträdet! Tack för ännu en skrämmande inblick i livet i DDR!

 5. Mickey: du ska få höra något om HTU av mig så småningom – men jag tar det via mail, för HTU är inte intressant för de flesta som läser det här. Som du vet skaffar jag mig lite extra Poleninformation genom din blogg.

  Marita och Agnes – hej och tack, nu ses vi igen den här vägen också. Idag börjar jag med en bit av en liten reserapport. Jag ska bara titta igenom fotona från resan och se vad som går att använda.

 6. Min resa till Greifswald 1989 gjorde ett sällsamt intryck. Den sure biljettförsäljaren hos SJ i Jönköping kunde, eller hade inte lust, att sälja en biljett till Greifswald utan sålde mig en till Stralsund i stället (han kanske hade gått på charmkurs i DDR…). Det framgick av tidtabellen att tåget Malmö-Berlin i alla fall skulle stanna i Greifswald. När det kom fram dit var det nästan mörkt och inga synliga skyltar, men jag antog att det var rätt station eftersom det var uppenbarligen en ganska stor stad. Den nästan tomma vagnen gick sist i tåget och jag fick hoppa ned på banvallen eftersom plattformen var för kort. Utanför stationen var det tyst, knappast några bilar, mörkt i avsaknad av god belysning, och luktade kolrök. Den jag skulle hälsa på arbetade på kvällen så jag fick ta mig fram på egen hand till bostaden på Bahnhofstraße, nära stationen som tur var. Väl där fick jag lära mig hur man håller bostaden varm och ordnar varmvatten med hjälp av en kolkamin, och annat intressant.
  Det enda problemet var att jag glömde gå till polisen för att erhålla mitt ”Aufenthaltsberichtigung” och ”Visum gültig zur Ausreise”, vilket inte gränspolisen blev glad för när jag skulle lämna landet igen…

 7. Per: När exakt under 1989 var du där och hur länge stannade du? Kanske har du berättat det på något annat ställe här, men nu minns jag inte…

  Det där med mörkret minns jag så väl – en gång på väg från Berlin till Greifswald råkade jag till exempel hoppa av i Anklam av misstag.

  PS Kanske verkar en del av mina dagboksanteckningar väl torftiga, men jag har ändå valt att inte göra några ändringar så jag publicerar dem i deras ursprungsskick. Nästa anteckning kommer den 2.11.

 8. Bodil, det var 8-11 december (stämplat i passet).
  Till saken hör att när jag sökte mitt visum var det september, pga den långa väntetiden. Då var allt nästan som vanligt i DDR, men innan jag kom iväg inträffade ju die Wende: muröppningen och Honeckers avgång. Den enda praktiska skillnaden för min del var nog att tvångsväxlingen hade avskaffats, och att jag kunde resa fritt inom DDR, tidigare gällde ett besöksvisum bara till den ort man skulle besöka vad jag förstår. Samt förstås att jag inte åkte i arresten för att inte ha anmält mig på polisstationen.

 9. Per: Första gången jag var i Greifswald efter Wende, var i början av 1991 och då var fortfarande mycket ganska likt sig i själva gatubilden, fast en del renoveringsarbeten hade påbörjats. Men stämningen var en annan än på DDR-tiden.

 10. Jag återkom 2003 ett par dagar, och efter så lång tid är det svårt att känna igen sig.
  Du har inte möjligen fler foton av staden från den tiden? Jag har ont om miljöbilder tyvärr.

 11. Per: Tyvärr har jag inga vettiga bilder på Greifswald från den tiden – utom de som sitter inklistrade i ett fotoalbum (och väl inte är något vidare bra heller). Jag har flera gånger retat mig på att jag inte tog mer bilder…

  Imorgon kommer som sagt nästa anteckning och sedan kommer en den 8.11.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *