Den litterära salongen

![Rahel](/wp-content/ense.gif @alignleft)

Den litterära salongen har sannolikt sina rötter i Italien – tänk bara på ramberättelsens salong i Boccaccios Decamerone. I Frankrike hade den sin viktigaste period under 16- och 1700-talen. Som ett framstående exempel kan nämnas Madame de Tencins salong som gästades av bland andra Voltaire, Montesquieu och Rousseau. I Frankrike var salongen en plats där man också diskuterade politik och den var ett samhällsfenomen som medverkade vid spridningen av den franska revolutionens idéer. Typiskt för företeelsen var att det så gott som alltid var en kvinna som stod i spetsen för arrangemangen och träffarna. I Tyskland och då väl främst i Berlin fick den litterära salongen fotfäste under slutet av 1700-talet. Den berlinska salongen var mindre politisk och mer konstnärligt-litterär till sin inriktning än den franska, men också här var det kvinnor som höll i trådarna. Några av dessa ledande gestalter minns man än idag, åtminstone i Tyskland. Jag nämner här, ställföreträdande för flera andra, Henriette Herz och Rahel Varnhagen.

![foto](/wp-content/PICT0/PICT0008.jpg @alignleft)

I dagens Berlin lär det finnas åtminstone ett tiotal litterära salonger av rang där författare läser ur sina verk och där man diskuterar litteratur och kultur mer i allmänhet. Den här helgen besökte jag en sådan, nämligen Jelena Selins salong. Hedersgäst var Lars Gustafsson och han läste ur sin ännu inte publicerade versroman ”Den amerikanska flickans söndagar”. Samtalet efteråt rörde först huvudpersonens könsidentitet – det är en jagberättelse, hade den lika gärna kunnat handla om en ung man? frågade vi oss. Formen – versromanen – och dess effekter diskuterades också.

foto2

Bland gästerna fanns exempelvis författare, regissörer och diplomater.

För mig som besökare från provinsen för att inte säga obygden var detta en upplevelse som kommer att ge näring åt idéer och tankar en lång tid framåt…

17 kommentarer till “Den litterära salongen”

 1. Så intressant! Känns väldigt berlinskt. Rahel Varnhagen har jag läst om någong gång, kan det ha varit Hannah Arendts bok? *tänker högt, hur ska du kunna veta det?!*

  Är det Aris Fioretos och ”Agnes” in conversation?

 2. Läckert! Något liknande måste ju gå att ordna även här i Stockholm. Eller görs det redan? Antagligen, bara att jag inte vet om det. Det ordnas väl en del författarträffar i bokhandlar och så men det här är ju något annat.

 3. Erik: Ja, det är mycket riktigt ”Agnes” och Aris som samtalar så dekorativt.

  Rahel Varnhagen är en viktig gestalt för det litterära samtalet under romantiken och många referar till henne och ”minns” henne. Jag vågar inte säga något om vad Hannah Arendt skrivit om henne, eftersom jag inte vet något substantiellt – men kanske vet någon annan, som råkar stanna upp här, mer om detta?

 4. Aron: Jag önskar Stockholm något liknande; för Vänersborgs del får jag väl vara mera anspråkslös…

 5. Intressant i sammanhanget var också att det uppstod en diskussion om bloggen som modern salongsform. Lars Gustafsson poängterade just bloggens nätverksfunktion – intressant även med tanke på det pågående kriget mellan bloggare och nätmedia (se Expressen). Fast jag poängterade att ”kroppsliga” salonger känns roligare i många avseenden. (Se lite uppstickande vinflaskor på ena fotot.)

  Och prosadikten är mycket vacker.

 6. …och jag som i min förra kommentar glömde att jämföra salongen med e-postlistan och bloggarna med kaffehusen!

 7. Jag vill också ha en litterär salong i Stockholm!

  (skrivs med vinglas framför datorn)

 8. Hej Bodil.
  din webbsida eller blogg är verkligen ursnygg. Kommer boken ut på svenska snart?
  Kram från Sonja

 9. Julia: Jag ska försöka lyssna på detta reportage. Kan du säga något om vad den ska handla om eller om det inte går – kan du säga något om ”inriktningen” på din salong, vad som varit på tapeten sist eller så…

  PS Jag är väldigt intresserad!

 10. Jag blandar olika litterära och musikaliska genrer, skapar ett collage av text och musik som framförs sceniskt.
  Jag fokuserar på mindre kända författare av världsklass, t:ex Fernando Pessoa, Robert Walser (som kommer på radio), Edmond Jabes mm

  Är du intresserad så är du välkommen att lyssna. Jag mailar inbjudan till dig till nästa salong.

 11. Hej Bodil! Visst är det Julias salong det handlar om. Hur känner du till den?
  undra nyfiket Malcolm

 12. Ja, jag kan alltså i hastigheten inte ens läsa innantill; att Julia själv informerat dig. Malcolm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *