Vi går till Dash i stället

Denna dag gick vi till Dash för vårt morgonkaffe, Miki och jag. Ja, Miki dricker också kaffe, i alla fall ett finger med kaffemjölk. Oftast går vi ju till Makao, men Željko observerar alltid helgerna och idag är det dagen för Oluja, Operation Storm, som är en viktig dag i det kroatiska självständighetskriget. Dagen bär bland annat namnet ”Dan hrvatskih branitelja” (De kroatiska försvararnas dag). Men nu ville jag tala om Mikis och mitt besök på Dash som för övrigt ligger snett över gatan från Makao räknat.

Dash är ett kafé för gubbar, kanske ännu mer än Makao. Om det går. Dash har en hög ”terrass” så det är luftigt under heta dagar, i alla fall så länge den ligger i skuggan. Vi satte oss vid det enda lediga borde, jag hälsade på ”Picasso” som nu nästan bor granne med mig. Darko, kaféägaren, reste sig från ett av borden där han suttit och pratat med någon och tog min beställning. (Bilden ger visst ett slags overklig och svindlig ”vidvinkel” men Miki syns bra.)

När jag fick min kava s mlijekom frågade jag vad det kostade. Fem kuna, sa Darko. Jag gav honom en överraskad blick. Nej, fem euro, så klart, sa han med illmarig min och så skrattade han, nej, kuna, kuna. Darko går sin egen väg. När nu snart alla kaféer också här i vårt utkantskvarter har höjt priset till tio eller kanske till och med tolv kuna, så går Darko åt andra hållet. På den tiden då jag brukade gå hit med Đurđica kostade det sex kuna.

Darko kliade Miki lite i pannan och såg efter att han hade vatten. Jag hade redan hällt upp i askfatet, så ja, det hade han.

När vi reste oss sa Darko adjö och log vänligt. Jag tror han är en god människa och nu pratar jag inte om det här med det billiga kaffet. (Om ni tittar noga kan ni se honom på bilden. Det är han som står upp och har armbågen i höjd med gallret.) Inget ont om Željko och Makao, men hit ska jag gå oftare igen. Jag måste bara passa mig för en viss hund som brukar gå hit med sin husse. Miki och den hunden kan inte vara på samma kafé.

Ja, och här kan ni se att det där med fem kuna för kava s mlijekom verkligen är sant.

Kommentera