Med sådana ”vänner”…

Hittade nyss denna helt bländande cynism från FN:s generalsekreterare António Guterres. Läs själva:

Ja, det ukrainska folket nämns men liksom i förbigående: ”The people of Ukraine cannot bear the violence being inflicted on them.” Jaha, ”being inflicted on them”, något som liksom bara händer eller? Inga gärningsmän som ska stoppas, inga skyldiga som ska straffas? Nej, Guterres huvudbudskap är något annat: ”The only lasting solution to the war in Ukraine and its assault on the poorest and most vulnerable people in the world is peace.” Här blir det halkigt värre: Dels påminner det om en annan Endlösung, dels ser det ut som om Ukraina skulle ha skuld till att de fattiga i världen drabbas. Ukrainarna är utsatta för de grövsta krigsförbrytelser, för en systematisk förstörelse av sitt land, för folkmord – och Guterres tycker underförstått att de borde sköta sitt jordbruk bättre. "The most vulnerable people around the globe cannot become collateral damage in yet another disaster for which they bear no responsibility”, skriver han och jag frågar då: Så ukrainarna bär alltså ansvar, eller ska vi lite förmildrande säga ”ett visst ansvar” för Rysslands mordiska attacker mot folket och landet? ”Den enda varaktiga lösningen är fred”, säger han. Och hur menar han att det ska gå till? Han som inte ens vågar nämna förövaren eller förövarlandet!

Det är otäckt när maktens människor i världen använder sin makt så illa. Med sådana vänner som Guterres och FN behöver Ukraina inga fiender. Men Ukraina har en fasansfull fiende.

Kommentera