Vänsterns vingliga väg

För åtta år sedan följde jag mycket noga den ukrainska kampen mot de ryska angriparna. Då och då skrev jag något om det här eller visade någon länk. Gång på gång blev jag från vänster anklagad för banderism, nynazism och russofobi och ibland blev jag på facebook avvännad av dessa "skäl". Idag är det lite annorlunda men jag noterar att de som följer kriget i Ukraina och med kraft vänder sig emot de ryska angreppen och brotten mot mänskligheten oftare är liberaler, konservativa och liknande än socialister. Många på den svenska vänsterkanten ägnar mer energi åt att peka ut SD som putinister än åt att själva visa sitt fulla stöd för Ukraina mot Ryssland.

5 kommentarer till “Vänsterns vingliga väg”

 1. Röstar igen socialdemokratiskt sen Löfvén med uppehåll för MP och feministiskt initiativ under Persson- år. Vi har ju haft/har oligarktrojkor av maktmissbruk också här
  Så glad nu för Magdalena Andersson som förstås undrar What hit me? men samlar sig. Jag vill att EU beslutar sig snabbt nu (egentligen igår) för militär intervention och håller med dig där i vad jag tror att du tidigare sagt, att risken med ett 3:e världskrig måste tas, annars är vi alla lika förlorade.
  Är inte tidigare Natovän och förmodligen inte heller nu och tycker visst att Freds- och skiljedomstolen måste få uttala sin vapenvägran. Det de ryska militära styrkorna nu gör – avskyvärt motbjudande, abominable. Militära styrkor, byggda av despotisk makt. Det såg vi också på Balkan. Och hur nationalist och ”renhetskraven” piskades upp på alla håll.
  Det finns en scen i en Ostenfilm. Kan vara Skyddsängeln där Malin Ek stannar upp i sitt broderi efter att ha suttit och lysnat på kakafonin av röster. Med ett fullständigt uppenbarat Tarkovskij ansikte säger hon
  ”Jamen då har ju alla rätt”
  Ett Kafkaögonblick av sanning.
  Är inte med på att fånga in alla ryssar i ett nät av pöbel, ignorans och hjärntvätt och tycker att lika viktigt som att Ukraina behåller sitt lands gränser och suveränitet är att så långt det bara är möjligt i terrorns ryska stat, fortsätta förmedla rapportering och fortsätta verksamhet med ryska arbetstagare. Tycker ex att Tetrapak gjorde helt rätt övervägande där. Förstår också att många har verkliga erfarenheter som sätter nödvändiga stoppljus. Erfarenhet, massiv sorg och vetskap om vad som utspelar sig.
  Och – jag tycker att det är rimligt att undra vad Azovstyrkan gör i motståndet.
  Debatten och samtalet ska fortsätta i lä på ”gården” mitti kriget.
  Som jag tidigare kommenterat här uppsöker jag gärna din blog av flera skäl, reseskildringarna, hur du breddar fältet för litteraturen som vi pratar om och för längtan och tablåer i Trieste. Som jag inte varit i men som jag så gärna vill se. För maten och strövtågen med Miki.
  Men skulle inte för närvarande komma på tanken att rösta fram ett blått block som obehagligt och oåterkalleligt kommer att erfara vem de också satt i båten. SD.
  Vill som röstande på ett socialistiskt parti inte rangeras in i nätet av ignorans, naivitet och blindhet. Skitsamma just nu vilka vi röstar på men i september är det lika avgörande som ställningstagandet för väst och EU nu.

 2. Hej Anneli, jag talar här om det jag var med om 2014 när Ryssland anföll Ukraina. Jag hade då sedan många år band till Ukraina genom den ukrainska litteraturen men också genom dess nutida bärare och jag minns deras lidande då (2014) som nu är hundra gånger större – för vissa, inte alla, några fick sina städer förstörda redan då, några fick familjemedlemmar och vänner bortryckta redan då och under de här åtta åren. På den tiden (2014) mötte jag kritik eller anklagelser från vänster när jag ställde mig på Ukrainas sida. Och nu ser jag att den svenska vänstern i många fall ligger lågt i sin kritik mot de fruktansvärda ryska brotten och att de som ändå skriver om kriget ofta har sitt fokus riktat med sd:s förhållande till putin och inte mot massakrerna och mördandet av civila. Det är det min korta text handlar om. Så här ser jag det.

 3. förstår och är ytterligt ödmjuk för det du berättar
  Eftertanke Fel att lägga utläggning som kommentar
  Det är en så desperat tid och med detta fruktansvärda krig kan jag inte längre hålla nervändarna på plats utan blurten är för snabbt där
  förlåt det

 4. Anneli, jag fattar, tror jag. Jag glömde en sak i mitt förra svar: jag är inte emot ryssar i princip och det står inte heller i min text – har också ryska vänner – men tyvärr stöter jag på fler och fler mycket obehagliga ”överraskningar” från rysk sida. Alltså från ”vanliga ryssars” sida.

  PS Har du läst den här artikeln? Om inte så råder jag dig att läsa den (DN 4.4) Michail Sjisjkin: Putin är bara ett symtom – inte själva sjukdomen

 5. Ja sant och fruktansvärt
  Flera har refererat till den, missade den publiceringsdag. Nu kom jag till skott Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *