Det befängda i att vilja förstå en diktator

Igår fanns en artikel om Putin av Sofi Oksanen att läsa i DN. Antagligen var den skriven någon dag tidigare. Och nu har så skrämmande mycket fasansfullt, hänt på kortaste tid så att till och med de som sov allra djupast har börjat vakna, så kanske säger detta inte längre något som inte alla – som inte är förblindade putinister – redan vet. Kanske är det så, men för säkerhets skull citerar jag ändå ur texten:

Jag har aldrig riktigt förstått folk som hela tiden frågar vad Putin vill. För man börjar inte återupprätta en diktator (Stalin) om man inte vill bli en och diktatorer tänker inte som demokrater från väst. Jag hoppas att detta har framgått vid det här laget.

Det som är rationellt för Putin är inte rationellt för oss. Putin vill förstöra nationen Ukraina som led i ett större spel. Det större spelet rör oss alla: återskapandet av Sovjetunionens makt.

Hans dagdrömmar handlar om att splittra och förödmjuka EU och Nato, rosen på tårtan skulle vara att utplåna båda sammanslutningarna.

De av er som har svårigheter att förstå en diktators världsbild, försök bara att föreställa er vad Hitler och Stalin skulle göra och där har ni svaret. Historien lär oss vad de ville: en ny världsordning, till vilket pris som helst.

Och av historien lär vi oss att de ville ha mer än en enda bit av kakan.

Det är också värt att komma ihåg att en diktator med ett mål i sikte inte bryr sig om sina medborgares väl och ve. Det här är en avgörande skillnad jämfört med hur väst tänker. Detta är alltså en väldigt sorglig dag också för det ryska folket.

Jag pratade nyss med mina ukrainska vänner och sade till dem att det finska juridiska systemet tyvärr är så långsamt att det kommer att ta tid att ändra lagarna så att vi kan skicka vapen till dem. Mina ukrainska vänner svarade att jag inte behövde oroa mig – den här striden kommer att pågå så länge att till och med finsk lag hinner ändras innan den här konflikten är över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *