Några bilder till från Belgrad

Låt mig ta er med utmed kanten av ytterligare några bilder från min tid i Belgrad. Jag börjar med en interiör från restaurangen ”Dva Jelena” i Skadarlija, ett nöjeskvarter som besöks av många. Namnet ger mig en orientalisk känsla eller kanske snarare en albansk. Detta med namnet får jag väl leta mig fram till någon gång. Och även om jag inte riktigt kan sätta fingret på varför så var det något i stämningen på gatorna och gränderna där som påminde mig om Baščaršija i Sarajevo. Nå, mina associationer är mina.

Låt oss än en gång blicka ner över Sava från Kalemegdan eller vägen upp dit. På de här murarna skulle jag gärna sitta under soliga höst- eller vårdagar. Sommaren är nog het här.

Under vår stadsvandring under studenternas ledning blev vi förda till Belgrads nu enda moské. Alla de andra förstördes under kriget. Eller efter? Det är en ljus och mycket sluten byggnad.

Strax efter att vi tittat på moskén – utifrån – kom vi förbi ett vackert hus som utstrålade en för mig tilltalande enkelhet, ett sådant hus som jag gärna skulle vilja bo i. Lite turkiskt, kanske.

Och när den andra kvällen kom gick vi förbi parlamentet, vars väggar just då sög åt sig det sjunkande dagsljuset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *