Italiani a Parigi

En regnig förmiddag i Bologna bestämde Alex och jag oss för att gå på utställningen ”Italiani a Parigi” på Museo e l’Oratorio di Santa Maria della Vita. Jag klipper in några introducerande rader här för att slippa bli onödigt pratig:

Dal 7 dicembre 2017 al 25 febbraio 2018, Genus Bononiae presenta presso il Museo e l’Oratorio di Santa Maria della Vita la mostra René Paresce. Italiani a Parigi. Campigli, de Chirico, de Pisis, Savinio, Severini, Tozzi, a cura di Rachele Ferrario.

Det handlar alltså om en grupp italienska konstnärer som målade i Paris under mellankrigstiden. Jag kände bara till Giorgio de Chirico sedan tidigare men tyngdpunkten i utställningen ligger på René Paresce, så de flesta av bilderna jag nu tänker visa är målade av honom.

När vi kom upp för den ganska branta trappan till själva utställningssalarna möttes vi av Paresces halva blick, ett öga var dolt bakom dörren.

1IMG_0024

Först stannade vi – fast nu friserar jag nog berättelsen, men så gör man ju ofta – vid en av de få målningarna av de Chirico. Jag minns inte namnet på tavlan men jag tror att det var ganska intetsägande, något i stil med ”Möbler i rum”, men vi tyckte oss se en mäktig och lite sliskigt klädd fåtölj förhöra en mager och skranglig pinnstol: ”Fåtölj förhör pinnstol”.

2IMG_0027

När jag tog bilden fick jag tyvärr med för mycket av vägg och ram, så efter det bestämde jag mig för att ”gå in i bilderna” när jag tog bilder av dem. Alex läste någonstans att Paresce under någon tid haft mycket kontakt med latinamerikanska målare, kanske Diego Rivera, men nu blir minnet lite suddigt. I alla fall hittade vi en målning av Paresce som andades något latinamerikanskt:

3IMG_0030

Många bilder föreställde samma rum med små förskjutningar och lite olika rekvisita, men inget av mina foton på dem blev bra, så jag visar i stället de här hemlighetsfullt anonyma gestalterna utan ansikten i deras upplevelse av kosmos från ett sirligt räcke.

4IMG_0032

Och som avslutning får ni stå ut med att Paresces tvåögda ansikte är lite klumpigt och fult belyst. Tänk bort det överflödiga ljuset!

5IMG_0033

2 kommentarer till “Italiani a Parigi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *