Ziher

En varm novemberdag går mot sitt slut. Jag har fortfarande fönstret mot parken vidöppet och luften som kommer in fortsätter att vara ljum. Termometern visar på 18 grader. Vad har vi gjort idag, Londi och jag? Ganska lite kanske. Förmiddagen tillbringade vi med Đurđica och Hajdi i Simpas uterum som just denna morgon fått en fjärde vägg av Ivan. Det kändes lite onödigt, men snart behövs den väl. Vi höll oss inne i uterummet eftersom det spöregnande nästan hela tiden, störtskur på störtskur plaskade ner. Dörren fick stå öppen, så att hundarna kunde göra som de ville. Hajdi for omkring under träden och grävde stora gropar i leran. Đurđica ropade om ”drek” och ”lajne” och jag njöt av de där lustiga Zagrebtyska orden. Tyskan har ett helt annat ansikte här än i Sverige, där det sällan erbjuds någon charm. Här är tyskan ett slags slangspråk som löper omkring inne i kroatiskan som ett slags liten drake. ”Ziher”, kan man säga med stöddig röst och jag glömmer aldrig skylten ”gemišt za cenera” i den där improviserade baren i Gornji grad härom sommaren. (”Blandat för en tia.” och ”blandat” betyder vin och vatten.) Och när arbetet är avklarat för dagen är det ”fajrunt” eller något liknande, hur man nu skriver ”Feierabend” på kroatiska. När solen till sist bröt igenom molnen gick var och en hem till sig. Plötsligt var det väldigt ljust och när vi kom in till oss stod jag en stund i fönstret.

bild1-68

Jag tittade ut över parken, både åt det hållet och åt det. Det dröjde en stund innan folk började komma ut ur husen och jag la märke till hur gröna hasselns löv ännu är.

bild2-68

Resten av dagen har vi gått ut och in ett par turer och jag har städat och Londi har ätit sin laxrätt som Đurđica hade med sig till Simpa. Hon lagar alltid lite extra till Londi när hon gör något särskilt fint till Hajdi.

Nyss gick vi en skymningsrunda i parken och vi eller jag såg hur hemtrevligt det lyste från Simpa. Både den yttre och den inre dörren var öppna och jag hörde och såg hur männen där inne kastade pil. Sedan i fredags kväll vet jag att de har vunnit många priser.

bild3-68

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *