Laško

Det är något med Slovenien, som gör att man alltid måste undra vad som får plats där. I Kroatien skojar man gärna om Sloveniens litenhet och berättar historier som går till exempel så här:

Vilka affärer i Slovenien är öppna på söndagar?
Båda.

Ja, kul. Eller kanske inte så värst. Och ändå tänker jag alltså på det här med litenheten rätt ofta. Nu senast när jag åkte förbi den lilla staden Laško på väg till Wien. I Laško finns ett stort bryggeri – fast ibland hör jag att en del av ölet tillverkas i Rijeka i Kroatien och det behöver ju i och för sig inte vara lögn – och om man kommer med tåg ser man alltid jättestora gröna, ölgröna, Laškogröna lastbilar i rader på ett ställe nära bryggeriet från tågfönstret. Jag tänker alltid två saker då: att öl är grönt är den ena tanken, om inte annat så hör man det på öet. Den andra tanken handlar om hur de här jättelastbilarna ska kunna få plats att svänga om det någon gång finns någon skarpare kurva utmed vägarna de ska köra.

Någonstans halvvägs mellan Laško och Celje fick jag syn på en av de gröna lastbilarna. Upprymd tog jag en rad bilder. Det här är en av dem. Lastbilen följer floden Savinja och hit åtminstone har den hittat plats för sin mäktiga längd! Resten kan jag bara fantisera om.

bild-52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *